Zwembad leeg laten lopen zonder pomp

Zwembadinformatie blog Zwembad leeg laten lopen zonder pomp

18 juni 2023

Geupdate op:

Moet jij je opzet zwembad leeg laten lopen? Misschien omdat het water erg vervuild is. Of omdat je het zwembad moet schoonmaken en opbergen voor de winter. In dit artikel lees je exact hoe jij je zwembad eenvoudig leeg laat lopen.
zwembad informatie watergolf

Moet jij je zwembad leeg laten lopen zonder pomp, gedeeltelijk of helemaal moet leeghalen en je hebt dit nog nooit gedaan, of weet niet hoe je het moet doen? In dit artikel lees je hoe jij eenvoudig je zwembad kunt laten leeg lopen.

Maak gebruik van deze stap voor stap zwembad leeg laten lopen handleiding.

Zwembad leeg laten lopen waarom doen

Er zijn maar een paar redenen waarom jij je zwembad helemaal leeg wilt laten lopen.
Het gedeeltelijk verversen van je water, bij een reparatie of als je het zwembad gaat opbergen voor de winter.

Afhankelijk van de grote van je zwembad, zou je deze alleen gedeeltelijk hoeven leeg te laten lopen, ook voor het repareren van lekkages hoef je meestal niet je hele zwembad leeg te laten lopen. Maar er zijn een paar situaties waar het nodig is om je zwembad helemaal leeg te laten lopen noodzakelijk is.

Het zwembadwater is chemisch niet meer in balans te krijgen

Een belangrijk onderdeel van zwembadonderhoud is je zwembadwater in balans brengen en houden met chemicaliën. Maar zelfs als je met de beste zorg je zwembadwater in balans probeert te houden kan het je overkomen dat je zwembadwater compleet uit balans is. Wanneer je (TDS) level hoger is dan 2500 PPM is het noodzakelijk om een gedeelte van je zwembad leeg te laten lopen en te vullen met vers water. Je zwembadwater regelmatig testen kan voorkomen dat jij zwembad moet laten leeglopen. In het artikel helder zwembadwater hoe doe je dat basis begrippen lees je exact hoe jij je zwembadwater goed test en kristalhelder houd.

groen zwembadwater
Is je zwembadwater troebel, groen of melkachtig dan is er werk aan de winkel. Met de juiste producten heb dit probleem snel opgelost!

Een andere reden is als je (CYA) Cyanuurzuur ook wel een stabilisator welke veel in chloortabletten wordt gebruikt om het minder snel af te laten breken door zonlicht.
De enige manier om deze waarde op een goed niveau te krijgen is door een deel van het water te vervangen door vers water.

Wat is de TDS waarde

TDS (Total Dissolved Solid) geeft een totaal waarde weer van alle organische en anorganische stoffen die je zwembadwater bevatten. TDS is allesomvattend uitgezonderd zuivere H20 moleculen. TDS waarde geeft voornamelijk zouten, organische materiaal, mineralen, kationen of anionen en metalen aan.

Zwembad leeg laten lopen om een reparatie uit te voeren

Nu is het meestal niet nodig om je zwembad leeg te laten lopen als je een opzetzwembad hebt. Het is zelf mogelijk om je zwembad liner te maken als die vol water staat. Maar dit is afhankelijk waar en hoe jij de reparatie moet uitvoeren. Bij speciale reparaties is het noodzakelijk om je zwembad leeg te laten lopen. Denk aan het volledig vervangen van je liner of het vervangen van framedelen of andere onderdelen aan je opzetzwembad.

Zwembad leeg laten lopen en opbergen voor de winter

Zwembad leeg en schoonmaken

Als je een kleiner opzetzwembad bezit dan is het echt aan te raden deze voor de winter leeg te laten lopen en netjes, droog en schoon op te bergen. Je voorkomt onnodige schade aan je zwembad en je zult er veel langer plezier van hebben. Het is zeer goed mogelijk dat dit zelfs in de garantie voorwaarden staat beschreven.

Hoe je zwembad voorbereiden om leeg te laten lopen zonder pomp

Het is handig om een paar dingen voor te bereiden als je het zwembad leeg laat lopen.

 1. Zorg dat je een plan hebt waar je het zwembadwater op een veilige manier kunt laten weglopen. Het beste is om het water via het riool te laten weglopen.

 2. Plan je dag wanneer je dit klusje gaat klaren. Zo kan je ervoor zorgen dat een week of 2 voor de klus geen chemicaliën meer aan je zwembadwater toevoegt. Een dag voor jij je zwembad laat leeglopen test je het water en verzeker je ervan dat het chloor level neutraal is.

 3. Plan de dag op een warme zonnige dag, voor het leeg laten lopen van je zwembad en zeker het schoonmaken ervan scheelt je dat veel tijd.

 4. Schakel de pomp en filters uit, gebruik je timers voor je pompen en filters zet deze dan ook uit. Als je pomp aan staat terwijl het waterniveau beneden de skimmer komt loop je een groot risico dat je pomp oververhit raakt.

 5. Zorg dat je bij het vullen en leeg laten lopen van je zwembad in de buurt blijft. Het vullen of leeg laten lopen van een zwembad duurt gemiddeld tussen de 2 en 14 uur. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de grote van je zwembad. Wil je de leegloop tijd verkorten dan kan je een dompelpomp gebruiken.

3 manieren om je opzetzwembad leeg te laten lopen

Er zijn 3 mogelijkheden om je opzetzwembad leeg te laten lopen. Met een tuinslang in je zwembad en in het riool, met een dompelpomp of je gebruikt de leegloop adapter.

Hoef je niet je hele zwembad leeg te laten lopen, maar enkel om je water weer balans te krijgen dan is een tuinslang de eenvoudigste manier. Maar moet jij je zwembad volledig leeg laten lopen dan is een dompelpomp het makkelijkste en zal het leegloop proces flink versnellen.

Als je geen haast hebt dan kan je ook de leegloop adapter gebruiken, als die aanwezig is.

Opzetzwembad leeg laten lopen zonder pomp, maar met een tuinslang

Als je af en toe je zwembad moet laten leeglopen of je wilt geen extra pomp aanschaffen dan is een tuinslang een prima alternatief. Het gebruik van een tuinslang duurt wat langer maar bespaart je wel extra gereedschap.

De makkelijkste manier om een water flow te krijgen is door de hele tuinslang onder water te dompelen.

 1. Dompel de hele tuinslang onder water in het zwembad. Zorg dat beide uiteinden onder water zijn en wacht tot het stopt met bubbelen. Zodra het bubbelen stopt betekent het dat de tuinslang volledig gevuld is met water.

 2. Leg je hand over een van de uiteinde van de tuinslang en trek het uiteinde van de tuinslang uit het water.

 3. Plaatst het einde wat je vasthoud en uit het water trekt in een afvoerput. Zorg dat het uiteinde van de tuinslang lager ligt dan waterlijn van het zwembad. Wanneer jij je hand van de tuinslang af haalt moet het water gaan stromen en zal je opzetzwembad leeg lopen.

Tip! Als je waterniveau te laag is bevestig een je kraan of buiten kraan.

Zwembad leeg laten lopen zonder pomp met een tuinslang en kraan.

 1. Monteer aan een zijde van de tuinslang een kogelkraan en bevestig het andere aan de kraan. Plaats het andere eind dus met kogelkraan in je zwembad. Eigenlijk doe je hetzelfde als bij het vullen van je zwembad. Zorg ervoor dat het uiteinde van de tuinslang in je zwembad op de bodem ligt. Dit kan je doen door er een gewicht op te leggen.

 2. Zet nu de waterkraan aan en het water moet nu in je zwembad komen exact zoals je een zwembad vult.

 3. Zodra de tuinslang is gevuld met water, koppel de tuinslang los van de kraan. Leg dat einde van de slang op de grond of in de afvoerput en zet dan je kraan uit. Het water zal nu moeten gaan stromen. Zorg ook hier dat je uiteinde van de slang lager ligt dan het waterniveau in je zwembad.
zwembad leeg laten lopen met tuin slang

Houd in gedachte dat naarmate het waterniveau lager wordt het water steeds langzamer uit je zwembad zal lopen. Er zal altijd een laagje water in je zwembad blijven staan. Dit kan je op een brute manier er uit krijgen met beschadiging van je zwembad als gevolg of je gebruikt een waterstofzuiger om het laatste restje zwembadwater uit je zwembad te krijgen.

Zwembad leeg laten lopen met een dompelpomp

Met een dompelpomp gaat het leeglopen van je zwembad een heel stuk sneller dan met een tuinslang. Is je zwembad leeg laten lopen een jaarlijks terugkerend ritueel dan is het aanschaffen van een dompelpomp een echte aanrader. Hoe ga je te werk.

Je hebt nodig:

Zorg dat de kabel van de dompelpomp tot op de bodem van je zwembad komt. Ga je gebruik maken een verlengkabel zorg dat deze de ampère aankan van je pomp. en vermijd contact met water te allen tijde.

zwembad leeg laten lopen met pomp
 1. Bevestig de tuinslang aan je dompelpomp. het kan zijn dat je een koppelstuk dompelpomp tuinslang nodig hebt.
 2. Leg één uiteinde van de tuinslang in de afvoerput of meest gunstige punt om het water af te voeren.
 3. Plaats de pomp nu in het zwembadwater op de bodem. Schakel de pomp in. Maak je gebruik van een verlengkabel, zorg dat deze nooit in contact komt met water.
 4. Check regelmatig je water flow en je dompelpomp op een juiste werking. Het is verstandig om er niet bij weg te lopen en het in de gaten blijft houden.
 5. Als het waterniveau te laag is en er wordt geen water meer uit je zwembad gepompt schakel dan de dompelpomp direct uit. Het is prima dat er nog een klein laagje water in het zwembad blijft staan. Dit restant water kan je eventueel met een waterstofzuiger verwijderen. Wil je het minder chic doen dan leg jij je zwembad op zijn kant en laat zo het restant water eruit lopen. Of dit mogelijk is heeft natuurlijk ook te maken met de grote van je zwembad. Maar houd in gedachte dat een beschadiging van je zwembad, frame en liner op de loer ligt bij het kantelen.

Een veelgemaakte fout is dat men de zwembadpomp gebruikt voor het leeg laten lopen van het zwembad. Sommige zwembadpompen kunnen dit zeker, maar de kans dat je zwembad pomp droogloopt en inwendig verbrand is zeer groot.

Zwembad leeg laten lopen met een adapter

De meest Intex of Bestway opzetzwembaden hebben een afvoer adaptor. Dit geeft jou de mogelijkheid om eenvoudig je zwembad leeg te laten lopen.

 1. Bevestig de adapter aan de buitenzijde van je zwembad, in de meeste gevallen kan je de adapter eenvoudig aan je zwembad schroeven. Je vindt deze mogelijkheid aan de onderzijde van je zwembad.

 2. Koppel nu je tuinslang aan de adapter en plaats het andere uiteinde in je afvoerput of op een plek waar jij het water wilt laten weglopen. Zorg ervoor dat je buren geen wateroverlast krijgen.

 3. Nu kan je de dop aan de binnenzijde van je zwembad verwijderen. Het water zal nu naar je afvoer punt stromen, check dit altijd.

Hoe je zwembad opnieuw vullen

Als je een reparatie hebt gedaan of je wilt een gedeelte van het water verversen. Laat je zwembad dan niet te lang droog staan in de zon. Zonlicht en slecht weer kunnen je zwembad beschadigen. Dus heb je een reparatie of water uit je zwembad gehaald zorg er dan voor dat deze ook weer zo snel mogelijk gevuld wordt.

Zodra het waterniveau boven je aanzuiging van je zwembadpomp komt dan kan je deze inschakelen.

Veelgestelde vragen: Hoe zwembad leeg laten lopen.

Zoek je snelle antwoorden op de meest gestelde vragen, dan vindt je deze onderstaand.

Hoe lang duurt het legen van een opzetzwembad?

Dit is wel afhankelijk van de grote van je zwembad en op welke manier je deze wilt laten leeg lopen. Maak je gebruik van een tuinslang houd dan rekening met een paar uur tot een paar dagen.

Gebruik je een dompelpomp dan kan een gemiddeld opzetzwembad binnen een uurtje leeg zijn (afhankelijk van pompcapaciteit)

Wat is de snelste manier om mijn zwembad leeg te krijgen?

De meest snelle manier om je zwembad leeg te maken is met een dompelpomp.
Het is aan te raden bij het gebruik van een dompelpomp om er bij te blijven. Met een tuinslang is natuurlijk mogelijk maar dat duurt vele malen langer.

Hoe vaak moet ik mijn zwembad leeg laten lopen?

Het gebeurd niet vaak dat een zwembad volledig leeg moet. Natuurlijk als je deze wilt opbergen voor de winter of je zwembad gerepareerd moet worden of je waterbalans niet goed te krijgen is chemicalien. Daartegen kunnen veel reparaties aan je zwembad gedaan worden als deze gevuld is.

Is je waterbalans niet in orde en zijn b.v. je TDS en CYA waardes niet oke, dan hoef je maar een gedeelte van het zwembadwater te verversen.

Hoe laat ik mijn zwembad leeglopen zonder pomp?

Natuurlijk kan je zonder pomp eenvoudig je zwembad laten leeglopen. Gebruik hiervoor een tuinslang en creëer een vacuüm. Het gebruik van de adaptor of een tuinslang is een eenvoudige en goedkope oplossing maar wel een tijdrovende klus. Het kan binnen enkele uren tot enkele dagen duren voor je zwembad leeg is. Dit is ook sterk afhankelijk van het volume van je zwembad.

Kan ik mijn zwembad leegpompen met een zwembadpomp?

Dit is niet aan te bevelen, op het moment dat het waterniveau beneden de aanzuigmond (skimmer) komt wordt er alleen nog lucht aangezogen. Je loopt een groot risico dat je zwembadpomp kapot loopt. Het beste is om een dompelpomp of tuinslang te gebruiken.

Ben je nog niet in het bezit van een zwembad en wil je graag tips om een goede keus te maken? Lees dan mijn het artikel zwembad kopen? Tips voor een perfect zwembad in tuin , 10 tips voor een opblaasbaar zwembad in tuin Aan te bevelen is om zeker het artikel over zwembadonderhoud te lezen.

€47,95
Op voorraad
Toppy.nl

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *