Zwembad onderhoud! Eenvoudig voor Iedereen

Zwembadinformatie blog Zwembad onderhoud! Eenvoudig voor Iedereen

17 juni 2022

Zwembad onderhoud doe je eenvoudig door accessoires te gebruiken zoals een zwembadstofzuiger, schepnet en borstel. Bacteriën en algen geef je geen kans met chloor, zorg ervoor dat de PH-waarde van zwembad altijd op peil is.
zwembad informatie watergolf

Zwembad accessoires

Zwembad onderhoud is niet moeilijk er zijn legio zwembad accessoires te koop.
Welke je zeker in huis moet hebben zijn een zwembadstofzuiger, schepnet en een goede borstel. Daarnaast kan je flink wat accessoires kopen die erg handig zijn en het onderhoud makkelijker maken. Of je nu een oplaaszwembad, opzetzwembad of inbouwzwembad bezit, onderhoud hoort er bij.

Zwembad schoonmaakset

Het schoonmaken van een frame of opblaaszwembad hoeft niet duur te zijn. Een compleet schoonmaak set koop je vanaf een paar tientjes. Voor een inbouw zwembad ben je wat meer kwijt. Inbouwzwembaden zijn over het algemeen groter dan opbouwzwembaden hiervoor heb je ook kwalitatief betere accessoires nodig.

Chloortabletten zwembad

Om bacteriën en algen uit je zwembad te weren zijn chloortabletten het meest voor de hand liggend. Ze zijn eenvoudig te verkrijgen en makkelijk toe te passen. Chloortabletten mag je nooit rechtstreeks in je zwembad leggen, hier dien je een chloordrijver voor te gebruiken. Tip voor zwembad onderhoud koop een chloor-starterspakket dan haal je alles in een keer in huis.

Zwembad onderhoud aan je pomp

Bij de aanschaf van een hottub, jacuzzi, Bestway zwembad of Intex zwembad wordt de pomp vaak meegeleverd. Een goed filtersysteem helpt je om het zwembadwater helder en schoon te houden. Maar een pomp zorgt niet voor een goede waterbalans. Het testen van je waterkwaliteit en aanpassen met de juiste hoeveel chemicaliën is erg belangrijk.

Vaak zijn de standaard meegeleverde zwembadpompen niet van de aller beste kwaliteit. Merk je dat er weinig beweging in het water is te zien als de pomp aan staat,dan is de kans erg groot dat je filter vervuild is. Check dan eerst of dit het geval is. Dit is een simpel klusje waarvan je veel plezier gaat hebben.

Hoe vervang je een zwembadpomp filter?

 • Schakel de pomp uit en haal de stekker uit stopcontact.
 • Draai het deksel van de pomp af waar het filter zich onder bevindt.
 • Haal het filter uit de pomp.
 • Plaats een nieuw filter in de pomp
 • Plaats het deksel terug. (let er op als er een O-Ring) in het deksel zit dat deze goed terug geplaatst wordt.
 • Stop de stekker weer in het stopcontact en zet de pomp aan.

Wil je om wat voor reden ook een andere pomp aanschaffen. Dan moet je kiezen uit capaciteit en filter medium. De capaciteit van je zwembadpomp hangt af van het m3 water. Je hebt keuze uit 2 type pompen cartridge filter of een zandfilterpomp.

Filteren met cartridge filterpomp

Bij zwembad onderhoud hoort het vervangen van het cartridge filter. Het nadeel van deze manier van filteren is dat de filters bij gemiddeld gebruik zeker om de 2 weken vervangen moeten worden. Bij intensief gebruik zelfs wekelijks.

Je merkt snel genoeg dat je cartridge filter verstopt raakt doordat je minder beweging in je zwembadwater ziet. Je kunt ook eenvoudig je hand voor de uitgaande flow van je pomp houden in het zwembad houden. Als er geen of nauwelijks beweging in het water voelt is de kans groot dat je filter vervuild is.

Kan je een cartridge filter reinigen? Ja dat kan heel goed door deze onder de kraan met warm water en een zachte borstel schoon te borstelen. Zorg ervoor dat je altijd een reserve filter hebt filters hebben niet het eeuwige leven.

Wil je minder werk hebben het zwembad onderhoud? Kies dan voor een zandfilterpomp!

Minder zwembad onderhoud met een zandfilterpomp

Zwembad onderhoud met een zandfilterpomp

Wil jij je zwembad minder tijd kwijt zijn aan zwembadonderhoud dan is een zandfilterpomp zeer geschikt. Een zandfilterpomp is geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Je hebt keuze uit verschillende filtermogelijkheden.
– Filterzand
– Glas
– Polyethyleen

De filtratie met bovengenoemde filter mediums is veel effectiever dan met een cartridge. In vergelijking met een cartridge hoef je het filter van een zandfilterpomp pas na een aantal jaar te vervangen. Wil je veel minder zwembad onderhoud dan is een zandfilterpomp de beste keuze.

Hoe zandfilter pomp aansluiten?

Een zandfilter pomp heeft meestal een 38mm aansluiting waar de meeste opzet zwembaden een 32mm slang en aansluiting hebben. Denk eraan als je een 32mm slang/aansluiting bij je zwembad hebt dat je een aansluitset 32mm erbij besteld

Welke zwembadpomp heb ik nodig?

Nu weet je welke pomp je gaat kiezen.
Niet alleen het soort pomp maar ook de capaciteit van de pomp is erg belangrijk.
Zorg dat de capaciteit van de gekozen pomp bij de inhoud van je zwembad past.
Een te kleine capaciteit resulteert in weinig circulatie en filtering van zwembadwater.
Bedenk ook of je via de pomp een zwembadverwarming wilt aansluiten, zo ja dan heb je afhankelijk van je type verwarming een grotere capaciteit nodig.

Pomp capaciteit berekening voor je zwembad

Om de juiste pomp capaciteit te berekenen deel je de inhoud van het zwembad door 4. Dan heb je de minimale capaciteit van de pomp wat overcapaciteit kan geen kwaad deel dan de inhoud van je zwembad door 3.
Een standaard berekening voor de juiste pomp is.

Zwembad onderhoud tips

Jouw zwembad bestaat uit verschillende onderdelen die onderhoud nodig hebben de belangrijkste zijn.

Zwembad pomp
Afhankelijk van het soort zwembadpomp is het aan te bevelen om het filter wekelijks te verschonen of te reinigen. Bij een smerig filter zal je merken dat je water minder in beweging is, er vindt geen goede doorstroom in je zwembad pomp plaats. Bij een zandfilterpomp hoef je na een paar jaar pas het filter te vervangen.

Water
Door weersomstandigheden en zwemmen raakt je zwemwater vervuild en ontwikkelen er zich algen en bacteriën. Het is een must om je zwembadwater in goede conditie te houden. Regelmatig je zwemwater controleren doe je eenvoudig met speciale test strips of met digitale meters. Je zwembadpomp mag zeker 10 uur per dag aan staan.

Zwembad
De binnenkant en bodem kunnen door gebruik en weersomstandigheden glibberig worden. Meestal zijn het algen die je zwembad glibberig maken, dit heeft te maken met weersomstandigheden en ook een slechte ontsmetting.
Wil jij weten hoe je jouw zwembadwater helder en in balans kunt houden?

Chloor
Zorgt voor veilig zwemwater en dood algen en bacteriën die zich ontwikkelen.

Zwembadwater testen eenvoudig met een test strip

Door het regelmatig testen van je zwembadwater weet je exact wat de waterkwaliteit is en met welke chemicaliën jij je zwembadwater weer helder en schoon krijgt en houd.

Afdekzeil

Onmisbaar om vervuiling uit je zwembad te weren als je deze niet gebruikt.
Verwarm jij je zwembad dan is een goed zwembad afdekzeil een must.

Zwembad schoonmaken

Om je zwembadwater helder te houden is het belangrijk om je zwembad schoon te houden. De eerste stappen zijn om de bodem en zijwanden van je zwembad goed schoon te houden kalk en vuil hecht zich makkelijk aan de zijwanden en bodem. Er zijn een aantal manieren om je zwembad schoon te maken.

Waterlijn borstel en schepnet

Het eenvoudigste en goedkoopste is om met een waterlijn borstel de bodem en de wanden goed af te borstelen. Het schepnet gebruik je om de meest zichtbare drijvend vuil uit je zwembad te verwijderen. Het zand wat op de bodem ligt ga je met een borstel en schepnet er niet uit gaat krijgen, hier heb je een speciale zwembadstofzuiger voor nodig.

Er ligt zand in mijn zwembad, hoe krijg in dit eruit

Zand in je zwembad kan erg vervelend zijn. Het voelt niet fijn en je zwemwater wordt er troebel door. Eerst moet je weten hoe het zand in je zwembadwater terecht komt. Hiervoor zijn 3 oorzaken die het meest voor de hand liggen.

 • Je loopt het zand letterlijk je zwembadwater in. Een voetenbad of buitendouche kan zand op de bodem van je zwembad verminderen.
 • Je maakt gebruik van een zandfilterpomp. Ga dan na of de pomp op de juiste manier geïnstalleerd is. De buis dient rechtop en in het midden van de zandtank te staan. Mocht je nog last hebben van zand maak dan je zandfilterpomp schoon en laat deze enkele uren het water verpompen.
 • Zandkorrels in je zandfilterpomp slijten. Merk je dat er vaak zand op de bodem van je zwembad ligt en weet je zeker dat je zandfilterpomp goed is geïnstalleerd. Dan wordt het tijd om het filterzand te gaan vervangen.
 • Het zand waait letterlijk je zwembad in. Dit kan je voorkomen als er niet gezwommen wordt het zwembad af te dekken met een zwembad goed sluitend afdekzeil.

Zand in je zwembad is nooit helemaal te voorkomen. Maar hoe verwijder je zand van de bodem? Een musthave voor elke zwembad eigenaar is een zwembadstofzuiger. Hiermee kan je de zandkorrels en andere vervuiling eenvoudig van je zwembad bodem en wanden verwijderen Je hebt verschillende soorten van handbediend tot automatische zwembadstofzuigers.

Help er drijft zand op mijn zwembad

Drijvend zand op je zwembadwater is eenvoudig te verwijderen met behulp een klein emmertje die je aan filterpomp bevestigd een skimmer. Doordat het water via de skimmer wordt opgezogen worden drijvend zand, blaadjes en andere vervuiling in de skimmer opgevangen. Je kunt de chloortabletten ook in de skimmer laten oplossen in plaats van een chloordrijver. Het is wel belangrijk om de het emmertje regelmatig te legen en schoon te maken. De skimmer is vooral geschikt voor frame zwembaden van Intex en Intex easy set.

Zwemwater onderhoud

Bij een schoon zwembad hoort ook schoon water en een zwembad vul je altijd met leidingwater en nooit met grondwater of bronwater. Maar hoe houd je het zwembadwater helder vrij van bacteriën, algen, haren, huidschilfers en zonnebrandcrème? Je ontkomt er niet aan dat deze je zwemwater snel smerig maken.

Je moet het zwemwater desinfecteren. Hiervoor gebruik je chloor als desinfectiemiddel. Chloortabletten zijn het meest gebruikt voor zwembaden, maar chloortabletten mag je nooit los in het zwemwater deponeren. Gebruik altijd een chloordrijver of een skimmer mag ook als je deze hebt. Chloor dood bacteriën zonder enige moeite. Niet iedereen kan tegen chloor je kunt dan zwembadzout gebruiken. Door het toevoegen van zwembadzout aan je zwembadwater krijg zoutelektrolyse. Het zout wordt omgezet in natuurlijke chloride wat het water ontsmet.

Desinfecteren met AquaFinesse maakt het kinderlijk eenvoudig om je waterbalans te balanceren. Het pakt direct problemen aan en reinigt je zwembad, hottub en jacuzzi op een milieuvriendelijke manier. Aquafinesse tabletten verlost je van vuil en verwijdert alle aanslag van de bodem en wanden, een groot voordeel is dat je leidingen ook gereinigd worden.

Wel is het belangrijk je water regelmatig te testen op belangrijke waardes PH en alkaliteit (TA). Voor het testen van zwembadwater zijn speciale strips en test setjes verkrijgbaar die je snel inzicht geven welke aanpassing er wel of niet gedaan moet worden aan je water.

Alle zwembad onderhoud tips op een rijtje.

 • Vul je zwembad niet met grondwater, maar met normaal leidingwater
 • Zorg dat je pomp de juiste capaciteit heeft
 • Plaats de transformator/stekker van de pomp binnen of zorg dat er geen vocht bij kan komen.
 • Controleer eb vervang regelmatig je filter indien nodig
 • Gebruik desinfectie b.v. chloortabletten
 • Plaats het chloor altijd in een drijver of skimmer
 • Maak regelmatig de bodem en wanden schoon met een borstel
 • Test regelmatig je water kwaliteit, zo weet je precies welke chemicaliën je moet toevoegen.
 • Laat je zwembadpomp 6 tot 8 uur per dag rondpompen
 • Na het zwemmen je zwembad afdekken met een goed passend afdekzeil.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *