Chloorshock zwembad doen 10 stappen plan

Zwembadinformatie blog Chloorshock zwembad doen 10 stappen plan

Zwembad chloor

17 juni 2023

Helder zwembadwater is een genot om in te zwemmen. Het ziet er niet alleen fris uit, maar is ook veilig en gezond. Hoe doe je dit?
zwembad informatie watergolf

Het overkomt iedereen wel een keer je zwembadwater ziet er groen, troebel of melkachtig uit. Dit betekent dat je een onbalans in je zwembadwater hebt. Om het zwembadwater weer kraakhelder te krijgen kan je een chloorshock toepassen. Volg de 10 simpele stappen uit dit artikel om jouw zwembad een effectieve chloorshock te geven.

Voor de chloorshock eerst testen

Allereerst is het belangrijk dat de waarden pH, chloor en TAC goed zijn.
Is een van deze waarden niet goed, dan dien je deze eerst aan te passen door het water te testen. Pas je een chloorshock toe als je zwembadwater in onbalans is, dan zal je niet het gewenste resultaat krijgen.

Chloorshock zwembad doen 10 stappen plan

Er vanuit gaande dat alle waarden prima in orde zijn, dan kan je een chloorshock toepassen om je zwembadwater weer kristalhelder te krijgen. Om je zwembad een chloorshock te geven, volg je de onderstaande stappen:

Voor je een chloorshock kan toepassen is het noodzakelijk om dit in de juiste volgorde te doen. Lees onderstaand stappenplan en je chloorshock zal een succesvol resultaat opleveren.

 1. Begin met het verwijderen van vervuiling zoals bladeren, takken en andere verontreiniging.

 2. Test je zwembadwater en let op het huidige chloorgehalte. Het is belangrijk dat je
  weet hoeveel chloor je moet toevoegen.

 3. Zorg dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Is dit niet het geval dan dien je deze waarde eerst op niveau te brengen. Dit realiseer je door een pH plus of pH min granulaat of vloeistof aan je zwembadwater toe te voegen.

 4. Een chloorshock zal veel minder effectief werken als je pH-waarde niet binnen 7,2 en 7,6 ligt.

 5. Lees de gebruiksaanwijzing goed door om de juiste hoeveelheid chloorshock toe te voegen. Dit kan per product verschillen. Bereken het volume van je zwembad.
  Volume wordt in m3 uitgedrukt 1m3 = 1000 liter en bereken je door de volgende
  formule te gebruiken. Lengte x breedte x hoogte (=waterniveau) = inhoud in m3.

  Een chloorshock doe je bij voorkeur in de avond of wanneer de zon niet zo fel is. Chloor wordt door verschillende omstandigheden afgebroken, zoals zonlicht (UV), verontreiniging, warmte en algen afgebroken.

  Het is aan te raden om na het toevoegen van een chloorshock de pomp minimaal 8 uur aan te laten staan zodat je zwembadfilter goed zijn werk kan doen en het chloor tevens gelijkmatig blijft verdeeld over je zwembadwater.

 6. Voeg nu het chloorshock product toe aan je zwembadwater. Verspreid de chloorshock gelijkmatig door het zwembadwater. Je kunt eenvoudig met een zwembadborstel door het water draaien om het chloor zo gelijkmatig te verdelen. Daarna zal de pomp het werk van je overnemen.

 7. Na 8 tot 12 uur meet je de chloorwaarde van het water om te checken of het op het gewenste niveau is. Het ideale chloorniveau ligt tussen de 1 en 2 ppm (parts per million), voor een groter zwembad kan dit tussen de 1 en 3 ppm liggen.

 8. Als de chloorwaarde nog steeds te laag is, dan herhaal je de stappen zoals hierboven beschreven. Gebruik in dit geval kleinere hoeveelheden chloor om het niveau aan te passen.

 9. Het is enorm belangrijk om na het toepassen van een chloorshock ook goed te letten op de pH-waarde. Een chloorshock kan schommelingen in de pH-waarde veroorzaken. Een pH-waarde die niet in balans is heeft weer een negatief effect op je chloor effectiviteit. Regelmatig testen is van groot belang.

 10. Voor het toepassen van een chloorshock is het belangrijk om de instructie van de fabrikant op te volgen, deze vind je op de verpakking of handleiding.

Veel gestelde vragen bij een behandeling

Hoelang mag je niet zwemmen na het toepassen van chloorshock?

Dit is afhankelijk van de grootte van de chloorshock.
Moet je de chloor tussen 1 en 3 ppm brengen, houd dan 1 uur niet zwemmen aan.
Indien je een grote hoeveelheid chloor toevoegt om algen te doden, dan is het advies om 12 uur geen gebruik te maken van het zwembad. Chloorwaarde wordt sterk omhoog gebracht, soms wel tot 10 ppm, dit zorgt bij zwemmen voor oog en huidirritatie
.

Hoeveel chloor toevoegen bij opstart van je zwembad

Heb jij je zwembad net gevuld met vers leidingwater dan is het advies om te starten tussen de 4 en 4,5 mg/l per 1000 liter (1m3) aan te houden. Raadpleeg de instructie op van het chloor dat jij gebruikt om de hoeveel tabletten of granulaat te berekenen.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *