Zwembadverwarming 101: Gids voor meer zwemplezier

Zwembadinformatie blog Zwembadverwarming 101: Gids voor meer zwemplezier

zwembadinformatie kosten van zwembad in tuin

23 juni 2023

Geupdate op:

Lopen jouw de rillingen al over het lijf als je naar het zwembadwater kijkt? Overweeg dan om een zwembadverwarming aan te schaffen.
zwembad informatie watergolf

Zwembadwater wat tussen de 25 en 28 graden is wordt als prettig ervaren, en tussen de 28 en 30 graden als behaaglijk. Je zwembad kan je op vier manieren verwarmen, gebruik maken van zonlicht, elektrisch, hout gestookt en met een warmtepomp.

Zwembadverwarming 101: Alles wat je moet weten om je zwembad op de perfecte temperatuur te houden.

Vind jij het ook zo vervelend om op een warme zomerdag in een ijskoud zwembad te springen? Dan is dit artikel zwembadverwarming 101 voor jou geschreven.
Alles wat jij moet weten om je zwembad op de perfecte temperatuur te houden komt aan bod. De verschillende zwembadverwarming methoden, en behandelen de voor en nadelen van elk zwembad verwarmingssysteem.

Of je nu een zwembadeigenaar bent en meer wilt weten over de verschillende zwembadverwarming systemen of wil jij eenvoudig jouw zwemseizoen verlengen.
Deze zwembadverwarming 101 gids is voor jou. Ontdek de voordelen van verwarmingssystemen op zon-energie (solar zwembadverwarming), elektriciteit, of houtgestookte zwembadverwarming. Leer meer over energiezuinige oplossingen en verken de nieuwste trends op het gebied van zwembadverwarmingstechnologie. Zeg maar dag tegen bibberen in de kou en hallo tegen een comfortabel warm zwembad het hele jaar door. Laten we erin duiken!

Zwembadverwarming

Zonder een zwembadverwarming komt de temperatuur van het zwembadwater vaak niet boven 22 graden. Door de warmere zomers kan je zwembadwater misschien opwarmen tot een graad of 25.

Zwembadwater met een temperatuur tussen de 28 en 30 graden wordt als behaaglijk ervaren. Wat kan jij doen om je zwembadwater te verwarmen?

Wil jij je zwembadwater in temperatuur verhogen dan zal je een zwembadverwarming moeten kopen en installeren. Klinkt spannend! Maar eigenlijk stelt het niet veel voor en er zijn legio mogelijkheden om je zwembad te verwarmen. In deze blog behandel ik alle mogelijke manieren om je zwembad te verwarmen.

Kan ik goedkoop mijn zwembad verwarmen?

Zwembadverwarming solar mat

Goedkoop je zwembad verwarmen doe je doormiddel van zon-energie. Om te beginnen heb je een zwembad verwarming solar en een zwembadpomp nodig om de zon-energie af te kunnen laten geven aan je zwembadwater.
Zonnecollectoren zijn er in de vormen, solar bol, solar mat
en solar paneel.

Dit zijn relatief goedkope producten. Ben en je een klein beetje handig, zoek dan op YouTube of Google en je vindt legio diy video`s en artikelen. ook nog goed zelf te maken.

Kortom, zwembadverwarming op zon-energie is een relatief goedkope en zeer milieuvriendelijke manier om je zwembadwater een paar graden op te warmen.
Houd er rekening mee dat je sterk afhankelijk bent van de zon en je zwembadwater temperatuur lastig te regelen is.

Zwembad solar verwarming optimaal laten werken met de juiste pomp.

Zwembadpompen zijn er verschillende soorten en maten. Welke pomp je nodig hebt hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste om te weten is wat de inhoud in m3 van je zwembad is. Dit bereken je door de formule Lengte x breedte x hoogte (waterlijn) is m3.

Je zwembadpomp moet het watervolume minstens 4 keer per dag kunnen rondpompen.
Als je een aantal solar bollen, solar matten of solar panelen op je zwembad aansluit is het zeer goed mogelijk dat je een zwembadpomp met een hoger debiet moet hebben.
Ben je al in het bezit van een zwembad en op zoek naar een nieuwe zwembadpomp, dan let je ook goed op welke diameter aansluiting de pomp heeft. Heb je een pomp met een afwijkende diameter dan je zwembad, dan kan je daar een adapter set bij krijgen zodat je de pomp kan aansluiten.

Er zijn verschillende type zwembadpompen verkrijgbaar.
Zandfilterpomp
Zelf aanzuigende pomp
Intex filterpomp
Bestway filterpomp

Wat is de beste zwembadverwarming?

De beste zwembadverwarming is een warmtepomp. Een inverter warmtepomp is de beste keus om je zwembadwater te verwarmen. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. Deze lucht wordt in de compressor samengeperst en daardoor verder opgewarmd hierdoor krijg je een faseverandering en ontstaat er heet gas.

Het zwembadwater loopt door de warmtewisselaar waardoor het hete gas zijn warmte aan het water kan afgeven. Dit is een zeer efficiënt continu proces. Gemiddeld levert een inverter warmtepomp voor elke kWh die het kost er 5 kWh terug. Er zijn 3 verschillende soorten warmtepompen waarvan de inverter warmtepomp het meest efficiënt is. Je kunt tot wel 80% aan energie besparen.

Verschillende zwembadverwarming mogelijkheden

Je zwembad verwarmen kan dus op drie manieren zon-energie, hout-gestookt en elektrisch. Zon-energie is de meest milieuvriendelijke en goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen. Het nadeel van verwarmen op zon-energie is, geen zon dan ook geen verwarming en de temperatuur is lastig te regelen.

houtgestookte zwembadverwarming

Zwembadverwarming Hout gestookt gestapeld stookhout

is nog relatief goedkoop. Je hebt een speciale spiraal of complete kachel nodig om je zwembad hout-gestookt te verwarmen. Daarnaast heb je hittebestendige aansluitslangen en verloopstukken nodig om de houtkachel op je zwembad aan te kunnen sluiten. Woon je in een woonwijk dan moet je misschien nog rekening houden met de buren i.v.m. rookgassen die vrijkomen. Een nadeel van een houtgestookte zwembadverwarming is dat de temperatuur erg lastig te regelen is. Het voordeel is dat het zwembadwater zeer snel op te warmen is.

Elektrische zwembadverwarming

Een warmtepomp is de beste optie maar er zijn meerdere oplossingen om je zwembad elektrisch te verwarmen. Ik beschrijf alle mogelijkheden in deze blog zodat jij de beste keus kunt maken om je zwembad efficiënt kunt gaan verwarmen.

Zonnecollector als zwembadverwarming

Ik heb het eerder al benoemd zon-energie is gratis en zeer milieuvriendelijk om je zwembad mee te verwarmen! Spreekt jou dit aan, dan is dit een mooie optie.
De enige kosten die je hebt zijn de aanschafkosten, afhankelijk van het het systeem en merk ben je relatief goedkoop uit. Het nadeel van het verwarmen met zonnecollectoren is dat je sterk afhankelijk bent van de zon. Geen zon, geen warm zwembadwater.

Zwembad verwarming solar

Solar zwembadverwarming is een verzamelnaam voor verschillende systemen die te koop zijn. De werking van de verschillende systemen zijn hetzelfde. Solar zwembadverwarmingen zijn verkrijgbaar in bollen en matten. Welk systeem je kiest is afhankelijk van je beschikbare ruimte en waar je het systeem kunt plaatsen.

Solar zwembadverwarming materiaal

Solar matten worden meestal gemaakt EPDM met daarin speciale buisjes. Door deze buisjes stroomt het water. Het zwarte EPDM wordt flink opgewarmd door de zon en geeft op deze manier de warmte af aan het zwembad water. Je hebt een pomp nodig om het water door de solar mat te kunnen laten stromen. Verder zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Solar mat plaatsen

Bedenk voor het aanschaffen van een solar mat waar je deze kunt en wilt plaatsen.
Een plek waar je optimaal profiteert van de zon heeft natuurlijk voorkeur. Dit kan direct naast je zwembad zijn, maar je kunt ook overwegen een solar mat op een plat dak te plaatsen. Op een plat met zwart dakleer, zal de solar mat nog efficiënter werken en meer energie kunnen afgeven op zonnige dagen. Wel moet je rekening houden met de capaciteit van je pomp en langer leidingwerk wat je waarschijnlijk nodig hebt.

Solar mat aansluiten op je zwembad

De meeste solar matten hebben een standaard 32 mm aansluiting. Dit betekend dat je de solar mat plug & play tussen je pomp en het zwembad kunt plaatsen. Vaak worden er adapters meegeleverd voor een 38 mm aansluiting.

Je kunt meerdere solar matten aan elkaar schakelen om zo een groter oppervlak te krijgen en meer opwarming van het water. Wat je ook kunt doen is de waterflow wat knijpen. Hierdoor stroomt het water minder hard door de solar mat en heeft het water meer tijd om op te warmen. Hiervoor kan je redelijk eenvoudig een bypass kunnen maken.

Solar mat temperatuursverhoging

Het is erg lastig aan te geven met welke temperatuur je zwembadwater opgewarmd wordt door een solar mat. Weersomstandigheden, plaatsing van de solar mat en grote van je zwembad spelen hierin een grote rol.

Solar bol zwembadverwarming

zwembadverwarming solar bol

Een solar bol werkt hetzelfde als een solar mat. Grote voordeel van een solar bol is dat deze in de regel veel compacter is dan een solar mat. In de bol bevindt zich een zwarte opgerolde slang. Deze zit opgesloten in een doorzichtige bol vaak met een zwarte bodemplaat.

De zwarte slang en bodemplaat trekken veel warmte aan. Doordat het systeem opgesloten zit werkt het als een broeikas. Net zoals bij de solar mat kan je de bol ook plug & play aansluiten.

Om meer warmte capaciteit te krijgen zijn deze solar bollen aan elkaar te schakelen. Solar bollen plaats je makkelijk naast je zwembad. Wel hebben de solar bollen een beperkte warmte capaciteit voor een zwembad van c.a. 8 bij 4 meter moet je ongeveer 10 solar bollen schakelen.

Voor en nadelen zwembad verwarmen met zonnecollectoren

zwembadinformatie Lagere aanschafprijs
zwembadinformatie Milieuvriendelijk
zwembadinformatie Eenvoudige installatie
zwembadinformatie Schakelbaar voor meer warmte

Zwembadinformatie Verwarmt langzaam
Zwembadinformatie Geen thermostaat

Zwembadverwarmen met een warmtepomp

Zwembadverwarmen met een warmtepomp

zwembadverwarming warmtepomp

Je zwembad op zon-energie verwarmen maakt je erg afhankelijk van het weer.
Een warmtepomp is een goed alternatief en je bent niet afhankelijk van de zon. Warmtepompen zijn aan een flinke opmars bezig in Nederland. Dat is niet vreemd want warmtepompen worden steeds efficiënter om je zwembad mee te verwarmen.

Warmtepompen zijn energiezuinig, duurzaam en erg efficiënt. Het is veel milieuvriendelijker dan een zwembad verwarmen op gas. Daarnaast heeft een warmtepomp een lange levensduur. Zoek je een rendabele zwembadverwarming wilt kies je voor een warmtepomp!

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die warmte af aan het water. Een warmtepomp genereert zelf geen warmte, maar zijn
erg efficiënt.

Een warmtepomp maakt gebruik van de buitentemperatuur zolang deze meer is als 10 graden is de pomp rendabel. Over het algemeen (afhankelijk van merk en type) produceert een warmtepomp voor elke 1 kWh energie maar liefst 5 kWh warmte.

Omdat een warmtepomp rendabel is bij een buitentemperatuur boven de 10 graden is het aan te raden om bij lagere temperaturen de warmtepomp uit te schakelen. Er zijn wel pompen te koop die rendabel zijn bij lagere temperaturen. Wil je het hele jaar door van warm zwembadwater kunnen genieten dan is een warmtewisselaar een goede optie.

Voor en nadelen warmtepomp

zwembadinformatie Zeer energie zuinig
zwembadinformatie Milieuvriendelijk
zwembadinformatie Eenvoudige installatie
zwembadinformatie Lange levensduur
zwembadinformatie Werkt bij temperatuur vanaf 10 graden

Zwembadinformatie Hogere aanschafprijs
Zwembadinformatie Bypass nodig

Inverter warmtepomp vs warmtepomp

Een inverter warmtepomp is veel slimmer dan een standaard warmtepomp.
Met een inverter warmtepomp kan je tot wel 80% op je energie besparen.
Maar hoe werkt een inverter warmtepomp? Simpel uitgelegd komt het erop neer dat de inverter warmtepomp direct in een energiezuinige stand gaat wanneer je zwembad op temperatuur is. Hierdoor hoeft de pomp nauwelijks op volle kracht te draaien en heb je veel minder last van temperatuurschommelingen.

Elektrische zwembadverwarming

Je zwembad elektrisch verwarmen is een goede optie. De werking kan je vergelijken met een waterkoker. Het zwembadwater stroomt langs een verwarmde spiraal weer het zwembad in waardoor het zwembadwater verwarmt wordt. Let bij de aanschaf goed op de capaciteit van de elektrische verwarming, deze moet passen bij het volume van je zwembad.

Voor en nadelen elektrisch verwarmen van je zwembad

zwembadinformatie Zeer stil, bijna geluidsloos
zwembadinformatie Verwarmt snel
zwembadinformatie Eenvoudig te plaatsen

Zwembadinformatie Hoog stroomverbruik
Zwembadinformatie Hoge aanschafprijs

hoe duur is het om je zwembad te verwarmen

Zwembad verwarmen met een warmtewisselaar

Wil je constant warm zwembadwater, het hele jaar door dan is een warmtewisselaar een goede optie. Een warmtewisselaar maakt altijd gebruik van een externe warmtebron zoals een CV, zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen. Bij kleinere zwembaden kan de de warmtewisselaar aan het filtersysteem gekoppeld worden.

zwembadinformatie Warmt zwembadwater snel op
zwembadinformatie Hele jaar door te gebruiken
zwembadinformatie Zeer geschikt voor kleinere zwembaden

Zwembadinformatie Energieverbruik vrij hoog
Zwembadinformatie Bij een groter zwembad extra leidingwerk nodig voor externe warmtebron

Zwembad hout gestookt verwarmen

Goedkoop je zwembadwater verwarmen dan is een hout gestookte zwembad kachel een zeer goede oplossing. Een zwembad kachel bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk de kachel met daarin een speciale ringleiding waar het zwembadwater door stroomt en wordt opgewarmd door de hitte van de kachel.

Aan de buitenzijde van de kachel vindt je de aansluiting voor de aan en afvoer van het zwembadwater. Je plaatst houtblokken in het midden van de kachel deze verwarmen de ringleiding die zich in de kachel bevindt en geeft de warmte af aan het zwembadwater.

Op deze manier kan je het zwembadwater snel verwarmen op hoge temperaturen voor een zachte prijs. Het nadeel is dat de temperatuur moeilijk te regelen is bij een houtgestookte zwembadverwarming. Daarnaast zullen de buren in de woonwijk mogelijk overlast ervaren van de rookgassen.

Voor en nadelen houtgestookte zwembadverwarming

zwembadinformatie Goedkoop
zwembadinformatie Warmt erg snel op
zwembadinformatie Milieuvriendelijk
zwembadinformatie Geschikt voor grote en kleine zwembaden

Zwembadinformatie Temperatuur niet te regelen
Zwembadinformatie Komt rook vrij

Zwembad afdekken en verwarmen met een solar afdekzeil

Je steekt veel energie in het verwarmen van jouw zwembadwater. Door een goed afdekzeil te gebruiken koelt je zwembadwater minder snel af. Daarnaast voorkom je bij het niet gebruiken van je zwembad er troep in je zwembadwater terecht komt. Je hebt afdekzeilen die tevens je zwembadwater bij een zonnetje verwarmen en scheelt weer in de tijd die je moet steken in zwembadonderhoud.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

Hoe lang zwembadpomp aan?

Hoe lang zwembadpomp aan?

Hoe lang zwembadpomp aan? Laat jij je pomp 24/7 draaien? Stop met die waanzin, check hier hoelang je zwembadpomp aan moet.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *