Zwembad schoonmaken

Zwembadinformatie blog zwembad leeg en schoonmaken

1 september 2022

Geupdate op:

Hoe kan je een leeg zwembad schoonmaken? Volg je deze tips dan heb je nog jaren plezier van je zwembad.
zwembad informatie watergolf

Je zwembad schoonmaken is niet het leukste klusje maar zit de waterpret erop voor dit jaar en zie je liever geen groen water? Dan is het tijd dat je het zwembad leeg en schoonmaakt. Volg je deze tips dan kan je volgend jaar probleemloos van je zwembad genieten! Hoe je een zwembad leeg laat lopen zonder pomp lees je in dit artikel.

Leeg zwembad schoonmaken voorbereiding

Plan je moment om het zwembad leeg te laten lopen en schoon te maken. Hierdoor belast je het milieu minder en zorg je ervoor dat je zwembad goed kan drogen.

 • Plan een dag wanneer het zonnig en droog weer is
 • Stop een week voor de datum met het toevoegen van chloor en chemicaliën. Het zonlicht zal chloor op natuurlijke wijze afbreken.
 • Zorg dat je het zwembadwater in een afvoerput kunt laten lopen

Leeg zwembad schoonmaken

De meeste intex zwembaden hebben een leegloop ventiel. Door de intex aftapconnector er op aan te sluiten kan je er een tuinslang op aansluiten. De tuinslang plaats je in de dichtstbijzijnde afvoerput. Je gaat als volgt te werk.

 • Plaats de afsluitplug aan de binnenzijde van je liner in het leegloop ventiel
 • Plaats aan de buitenzijde de intex aftapconnector
 • Bevestig de tuinslang aan de aftapconnector
 • Leg de tuinslang in de dichtstbijzijnde afvoerput
 • Verwijder nu de afsluitplug aan de binnenzijde van je leegloop ventiel

De werkwijze kan je toepassen voor elk zwembad met een leegloop ventiel. Zo hebben BestWay zwembaden ook een zelfde leegloop ventiel.

Hoe lang duurt het voor mijn zwembad leeg is?

Dat is afhankelijk van de grote van je zwembad in mijn geval duurde het bij een frame zwembad van 300 x 200 x 68 cm ongeveer anderhalve dag om deze via het leeg loopventiel te laten leeglopen.

Help mijn zwembad loopt niet helemaal leeg?

Dat klopt, het leegloop ventiel bevindt zich vlak boven de bodem. Komt het water niveau daaronder dan stopt het leeg lopen. Je kunt nu het zwembad optillen zodat het waterniveau weer boven het leegloop ventiel komt. Een andere optie is om met 2 personen het zwembad wat hoger te tillen zodat het restant water over de rand uit het zwembad loopt. Gebruik je een Intex dompelpomp dan leeg je het zwembad automatisch.

Zwembad leeg laten lopen met een Intex dompelpomp

zwembad leeg en schoonmaken met Intex dompelpomp

Wil je het zwembad schoonmaken en op een snelle manier leeg laten lopen dan gebruik je de Intex dompelpomp. Hoe ga je te werk?

 • Zorg dat je een geaard stopcontact beschikbaar hebt
 • Plaats de dompelpomp in het zwembad
 • Uiteinde van de slang leg je in de afvoerput
 • Steek de stekker in het geaarde stopcontact, de pomp gaat direct aan
 • Als het zwembad leeg is zal de intext dompelpomp uitschakelen
 • Haal de stekker uit het stopcontact en haal de Intex dompelpomp uit het zwembad
 • Het kleine beetje water wat zich nu nog in het zwembad bevindt kun je met een dweil eenvoudig verwijderen

De intex Dompelpomp wordt met een koppelstuk geleverd, je kunt hierdoor de tuinslang aan de dompelpomp bevestigen. Intex dompelpompen zijn ook geschikt voor andere merken zwembaden. Een andere tip is om het laatste restje water er met een waterstofzuiger uit te zuigen. Dit scheelt je veel tijd en het is elk jaar een terug kerende klus. Maar een waterstofzuiger is altijd een handig om in huis te hebben.

Zwembad schoonmaken.

Je hebt je zwembad helemaal leeg laten lopen. Nu is het tijd om je zwembad schoon te maken en op te bergen. Zorg ervoor dat je zwembad goed schoon is, dit geldt zowel voor de buiten- als binnenkant van je (liner) zwembad. Je kunt het zwembad schoonmaken met een milde zeep of een scheutje huishoudchloor verdund met water.

Na het schoonmaken van je zwembad is het erg belangrijk dat je de buiten- en binnenkant met schoon water afwast. Zorg dat je regelmatig het water ververst en er geen schoonmaakmiddelen achterblijven.

Nu is het tijd om je schoongemaakte zwembad goed droog te maken. Hiervoor kan je zonlicht gebruiken, oude handdoeken of poetslappen. Zorg dat er geen vocht achterblijft in hoeken en naden hiermee voorkom je schimmels, stank en gaten in je zwembad voor het volgende zwemseizoen.

Zwembad opbergen

Het zwembad kun je vouwen het is hierbij belangrijk dat je scherpe vouwen vermijd. Hierdoor zal je zwembad waarschijnlijk niet meer in de originele doos passen maar voorkomt wel teleurstelling bij het openmaken van je zwembad in het nieuwe seizoen.
Scherpe vouwen kunnen namelijk makkelijker scheuren in je (liner) zwembad veroorzaken.

Kies een plaats waar jij je zwembad kunt opbergen. Zorg ervoor dat deze je niet constant in de weg staat. Hoe minder je hoeft te verplaatsen hoe beter het is. Kies een opbergplaats waar het niet vochtig is en minimaal 5 graden boven 0 blijft.

Kalkpoeder gebruiken
Je kan voor het opvouwen je liner bestrooien met kalkpoeder, dit zorgt ervoor dat de gevouwen delen niet op elkaar gaan plakken. Je zwembad schoonmaken is erg belangrijk voor de levensduur van je zwembad.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *