Helder zwembadwater hoe doe je dat basis begrippen

Zwembadinformatie blog Helder zwembadwater hoe doe je dat basis begrippen

troebel zwembadwater helder krijgen

4 september 2022

Helder zwembadwater is een must als je een eigen zwembad in je tuin hebt. Hoe houd jij het zwembadwater helder en in balans. In dit artikel lees je de verschillende manieren.
zwembad informatie watergolf
Helder zwembadwater in 3 stappen

Helder zwembadwater en testen waar let je op?

Helder zwembadwater ziet er niet alleen fris uit het betekend ook dat je een goede waterbalans hebt en je zwembadwater van goede kwaliteit is. Heb je een zwembad in je tuin dan is het belangrijk om minimaal 1x per week het zwembadwater te testen. Het beste is om elke dag het water te testen. Met speciale teststrips is dit nog geen minuut werk of kies je voor digitaal testen.

Hoe vaak moet ik mijn zwembadwater testen?

Je weet dat je op verschillende manieren je zwembadwater kunt testen. Maar hoe vaak en hoe moet je testen? Download GRATIS de infographic gezond zwembadwater in 3 stappen. En nee, ik hoef geen e-mail adres van je te hebben.


Zwembad vullen met water

Voor het vullen van je zwembad kan je het beste gewoon leidingwater gebruiken.
Grondwater is niet geschikt voor het vullen van je zwembad, regenwater is wel een mogelijkheid.

Zwembad vullen met grondwater

Grondwater bevat metalen en is veel minder zuiver dan leidingwater. Hierdoor kunnen onderhoudsmiddelen minder goed werken. Gebruik je grondwater dan is het veel moeilijker om je zwembadwater helder te krijgen en te houden. Je zult meer chemicaliën aan je water moeten toevoegen waardoor de kosten ook zullen stijgen.

Zwembad vullen met regenwater

Je kunt je zwembad prima vullen met regenwater, het is een erg milieuvriendelijke manier om je zwembad te vullen. Houd er rekening mee dat regenwater licht zuur is en de pH waarde tussen 6.2 en 6.8 ligt. Een goede PH waarde voor je zwembad ligt tussen de 7,2 en 7.8 een Ph waarde van 7.2 is fantastisch.

Ook ligt de alkaliniteit (TA) waarde van regenwater niet binnen de gewenste waarden. Natuurlijk zijn hiervoor verschillende producten verkrijgbaar om van je opgevangen regenwater prefect helder zwembadwater te maken.

TIP! Voordat je het zwembadwater aanpast met onderhoudsmiddelen dien je eerst het zwembadwater te testen. Hiermee krijg je inzicht in het chloorgehalte de PH waarde en de alkaliniteit van het water. Je weet exact welke onderhoudsmiddelen je moet toevoegen in welke hoeveelheid om je zwembadwater in de juiste balans te krijgen en te houden. Dit zorgt voor helder zwembadwater.

Helder zwembadwater krijgen met chemicaliën

pH-uP of pH min

Heeft je zwembadwater een te lage PH waarde dan voeg je pH-uP toe om de pH waarde te verhogen. Afhankelijk van de inhoud (m3) van je zwembad pas je het water aan met pH-uP of pH min toe. Lees altijd de verpakking welke hoeveelheid je moet toevoegen.

Alkalinity up

helder zwembadwater

Verhoogt de alkaliniteit van het zwembadwater. Het voorkomt schommelingen in de Ph waarde. Alkalinity up is een poeder welke geen residu achterlaat in het zwembadwater.

Chloor

Heb je een groot of klein zwembad Chloor is onmisbaar voor zwembad eigenaren. Zorg dat je altijd voldoende chloor op voorraad hebt staan. Chloor zorgt ervoor dat je veilig kunt zwemmen chloor desinfecteert het zwembadwater.

Hoeveel chloor moet er in een zwembad

Daar is geen geschreven regel voor maar meten is weten. Regelmatig testen van je zwembadwater is belangrijk. Hoe vaak is afhankelijk van onder andere het weer en hoe intensief je het zwembad gebruikt.

TIP! Heb je het zwembad net gevuld pas dan een chloorshock toe zo weet je zeker dat je water goed gedesinfecteerd is. Voeg per 1000 liter (1m3) 3 chloortabletten van 2,7gr dat staat gelijk aan 4,5/mg/l actief chloor per m3. Zo start je met helder zwembadwater en blijft het water ook langer helder.

De hoeveelheid chloor die je als onderhoud moet toevoegen is sterk afhankelijk van verschillende factoren.

  • Zonlicht (UV) heeft een de eigenschap chloor af te breken
  • Regen, verzuurt het water, verlaagt pH waarde wat een negatief effect heeft op de werking van het chloor.
  • Gebruik van het zwembad, huidschilfers, zonnebrandcrème etc hebben effect op het chloor gehalte
  • Temperatuur

Daarom is regelmatig testen van je zwembadwater een must. De frequentie van testen is ook afhankelijk van de bovenstaande omstandigheden. Ik zelf heb een hot tub en test mijn water dagelijks.

De chloorwaarde wordt uitgedrukt in p.p.m (parts per million) het aantal milligram chloor per liter water. Vrije chloorwaarde voor buitenbaden ligt tussen de 2 en 3 p.p.m

Als de chloor waardes niet binnen deze grenzen ligt dan kan je last krijgen van rode en geïrriteerde ogen en jeukende huid. Het water wordt ongezond om in te zwemmen. Zorg dat het chloor gehalte tussen de 2 en 3 p.p.m ligt, pas het gehalte altijd aan wat de geteste waarde aangeeft.

Let hierbij ook goed op de pH waarde deze moet tussen de 7,2 en 7,8 liggen bij een hogere of lagere pH waarde zal chloor ook veel minder goed werken. Zorg altijd voor veilig en helder zwembadwater.

Beste zwembad onderhoud producten ⭐️ ⭐️ ⭐️

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *