Wat is de beste zwembadwater temperatuur

Zwembadinformatie blog Wat is de beste zwembadwater temperatuur

21 juni 2023

Er zijn maar weinig zwembad- onderwerpen die zo verhit worden besproken als de zwembadwater temperatuur. Maar wie heeft er nu gelijk...
zwembad informatie watergolf

Waarom is je zwembadwater temperatuur zo belangrijk? Wat is de beste zwembadwater temperatuur? Ik leg het je uit in dit artikel en geef je direct handige tips om je zwembad te verwarmen.

Heb je ooit op een superhete dag in een lekker koel zwembad gesprongen? Het is verfrissend of een ware nachtmerrie voor je lichaam. Maar als je denkt een verfrissende duik te nemen en het zwembad is te warm dan staat het zweet je ook op het voorhoofd, ook dat voelt niet echt fijn.

In de meeste gevallen ligt de ideale zwembadwater temperatuur tussen
de 26 °C en 28 °C. Maar nog belangrijker is om te weten dat sommige temperaturen gevaarlijk kunnen zijn voor bepaalde risicogroepen. Door een te hoge temperatuur ontwikkelen zich eenvoudig bacteriën in je zwembadwater, wat voor bepaalde mensen een extra risico met zich meebrengt om te gaan zwemmen.

Je perfecte zwembadwater temperatuur hangt er dus voor een groot deel vanaf wie het gaat gebruiken. Wordt je zwembad door veel verschillende personen gebruikt, vrienden, buurtkinderen, ouderen en familie? Misschien doe je wel een workout in je zwembad? Dan zal je rekening moeten houden met je zwembadwater temperatuur, voor de manier waarop jij het zwembad gaat gebruiken.

Kleine kinderen en zwembaden is geen goede combinatie.

Een zwembad in je tuin is een potentieel gevaar voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Het is sterk te adviseren om kinderen die niet kunnen zwemmen b.v. zwembandjes te laten dragen.
Maar ook al hebben de kids een zwemdiploma, je moet blijven op letten.
In Nederland is de adviesleeftijd om te starten met zwemlessen voor het A-diploma viereneenhalf tot 5 jaar. Wil jij je kind al watervrij maken dan is het aan te raden om te gaan baby en peuterzwemmen. Hier hebben mijn kids veel baat bij gehad en zijn ze sneller door de zwemlessen gegaan. Maar dat verschilt uiteraard ook per kind.

Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.

Voor kinderen die gaan zwemmen vanaf 4 jaar is een zwembadwater temperatuur van minimaal 29°C prettig. Het houd de spieren soepel en warm en de kans op een verslechterende ademhaling wordt minder, dan als het water te koud is.

Als je gaat zwemmen in je zwembad met kleine kinderen, probeer dan je zwembadwater temperatuur omhoog te krijgen.

zwembadwater temperatuur voor kinderen
foto door Vecteezy

Zwembadwater temperatuur voor ouderen

Als je wat ouder bent, dan is het lichaam vaak gevoeliger voor temperatuurschommelingen, zowel van koud naar warm en andersom.
Een comfortabele zwembadwater temperatuur voor de ouderen onder ons ligt tussen de 30°C en 31°C. En wat hogere temperatuur 30°C en 32°C heeft ook een positief effect op klachten zoals artritis

Zwembadwater temperatuur verwarmen en af laten koelen

Als je normaal een zwembadwater temperatuur aanhoudt van 26°C en je warmt het af en toe op naar 29C° of 32C° omdat iemand dat prettig vindt, is dit niet fijn voor je energierekening. Ook is het killing voor je chemische samenstelling om veel fluctuatie in je zwembadwater temperatuur te hebben.

Heb je behoefte aan een hogere temperatuur denk aan 32C° of meer dan is het goed om te overwegen een hottub aan te schaffen. Een hottub is echt fijn bij een graad of 37 en zeker voor mensen met gewrichtspijn zoals artritis. Een hottub is dan veel kosten efficiënter.

Hottub ook voor afkoelen geschikt? Ja, ik houd zelf rekening met de buiten temperatuur. Op het moment dat het langere periode wat warmer is 25C° + dan pas ik het zwembadwater aan naar een temperatuur van 32C° of 33C° in mijn hottub.

Ik vind het prettig om nog wat verkoeling te hebben. Het is niet prettig bij hogere buitentemperaturen om te zitten zweten in een hottub van 37C° of een nog hogere temperatuur. Een hottub kan je in de meeste gevallen opwarmen tot 40C° wat aan het einde van het seizoen wel weer fantastisch is.

Houd algen en bacteriën onder controle

Je bent regelmatig bezig met het testen van je zwembadwater, soms kan dat echt een uitdaging zijn. Maar je gebruikt chloor en pH+ of pH-, en je filterpomp om alles onder controle te houden. Weet dat als je het zwembadwater temperatuur opstookt je bacteriën en algen een warm welkom geeft.

bacteriën en algen gedijen goed bij een zwembadwater temperatuur rond de 29C° en hoger. Als jij je temperatuur hier beneden houd, is de kans op algen en bacteriegroei een heel stuk minder.

Het advies bij hogere zwemwater temperaturen is om regelmatig een extra dosis chloor toe te voegen (chloorshock). Ik ervaar zelf ook dat mijn hottub regelmatig een dip heeft in het chloorgehalte. Ik heb een hottub met ongeveer 1,8m3 water en voeg elke dag 3 chloortabletten van 2,7gr toe. Vergeet ik dit dan zie ik de volgende dag bij het testen een chloor gehalte van 0 ppm. Kristalhelder zwembadwater is schoon, veilig en prettig om in te zwemmen, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Comfortabel zwemmen voor iedereen

Je wilt uiteraard dat iedereen die gebruik maakt van je zwembad is happy is. Dat betekent dat je zwembadwater niet te warm of te koud is.

Stel de thermostaat van je zwembadverwarming in op een temperatuur tussen de 26°C en 28°C Dit is voor de meeste zwemmers een comfortabele temperatuur.
Nu de zomers steeds warmer worden in Nederland en er een langere periode van warmte achtereen zijn kan het zijn dat iets koeler zwembadwater meer comfort geeft. Daarnaast is dat ook nog beter voor je energie rekening.

Hoe meet je jouw zwembadwater temperatuur

Zwembadwater temperatuur controleren

Nu je weet wat de perfecte zwembadtemperatuur is, heb je de helft van de strijd al gewonnen. Nu is het belangrijk dat je de zwembadwater temperatuur op een constant niveau weet te houden.

Kies altijd voor een efficiënte zwembadverwarming, kortweg zijn er 3 opties om uit te kiezen.

Zwembadwater met Zonne energie verwarmen

De goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen is door gebruik te maken van de zonne-energie. Je kunt gebruikmaken van solarmatten of solarbollen om je zwembadwater op te warmen.

Het grote nadeel is dat de temperatuur van je zwembadwater erg moeilijk onder controle is te houden. Daarnaast ben je erg afhankelijk van de hoeveelheid zonuren. Wel kan je zonne-energie overdag goed gebruiken als bijverwarming om zo de kosten laag te houden.

Daarnaast is het aan te raden om een zonnezeil als afdekking te gebruiken, ook als jij je zwembad met een externe warmtebron verwarmt. Het zwembadwater zal minder snel afkoelen.

Zwembadwater elektrisch verwarmen

De twee meest gebruikte systemen zijn een warmtewisselaar die in of tussen een pomp geplaatst wordt of een warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt op een zeer efficiënte manier en de energiekosten op die manier laag houdt.

Een warmtewisselaar is vaak in aanschaf goedkoper, maar gebruikt over het algemeen veel meer energie. Voor een klein of middelgroot opzetzwembad is dit een goede methode om je zwembadwater te verwarmen.

Een warmtepomp is in aanschaf duurder dan een warmtewisselaar, maar veel energiezuiniger dan een warmtewisselaar.

Ten slotte kun je nog steeds gebruikmaken van de zon, maar dan op een veel gerichtere en efficiëntere manier met behulp van een zonneboiler voor het zwembad. Als je voldoende ruimte op je dak hebt, is het zeker de moeite waard om dit te overwegen.

Zwembadwater hout gestookt verwarmen

Er zijn tegenwoordig veel mooie houtkachels verkrijgbaar om je zwembad mee te verwarmen. De speciale spiraal die in de kachel is verwerkt werkt als een warmtewisselaar.

Het nadeel van houtgestookt je zwembad verwarmen is dat er rookgassen vrijkomen en woon je in een woonwijk dan zal dat niet gewaardeerd worden. Ook is stookhout tegenwoordig niet heel goedkoop meer (vraag, aanbod door hoge energieprijzen). Houtgestookt je zwembad verwarmen heeft ook als groot nadeel dat de temperatuur erg moeilijk te reguleren is en het zwembadwater al zeer snel te warm wordt.

Bekijk en onderzoek goed wat voor jou de beste manier is om je zwembadwater op temperatuur te krijgen en te houden.

Zwembadwater temperatuur pool

De beste zwembadverwarming is met een digitale thermostaat

Elektrische Zwembadverwarming zijn allemaal voorzien van een thermostaat, maar degene die een digitale thermostaat hebben zijn over het algemeen nauwkeuriger en eenvoudiger af te lezen. Ze worden bestuurd door een kleine processor, wat een betrouwbare meting geeft.
Vaak zijn deze zwembadverwarmingen iets duurder maar in gebruiksgemak en lagere energieverbruik verdien je dit terug.

Bespaar geld op je zwembadverwarming
Natuurlijk is een verwarmd zwembad luxe ten top en een extra kostenpost. Maar je wilt wel comfortabel zwemmen zonder dat je energierekening de pan uit rijst.

Deze tips zullen je helpen om te zorgen voor warm zwembadwater en je energierekening onder controle te houden.

Zwembadwater temperatuur verlagen

Is het voor jou niet noodzakelijk om voor bepaalde personen je zwembadwater op een bepaalde temperatuur te houden? Overweeg dan om het met een graad of 2 te verlagen. Je bespaart een hoop energie en dus geld!

Het energieverbruik voor elke graad stijging in temperatuur kost 10% tot 30% meer aan energiekosten

Wanneer zet je de zwembadverwarming uit

Ga je op vakantie, maak je even geen gebruik van je zwembad. Zet de thermostaat dan lager of nog beter, schakel de verwarming helemaal uit.

Houd er rekening mee dat als jij je zwembad weer wilt verwarmen, het extra energie kost om het zwembadwater weer op het gewenste niveau te krijgen. Maar deze kosten en energieverbruik wegen waarschijnlijk niet op tegen de periode dat je verwarming geen energie heeft gebruikt.

Gebruik een solar zwembadafdekking overdag

Nog een manier om overdag gebruik te maken van zonne-energie is door als er geen gebruik van het zwembad wordt gemaakt overdag deze af te dekken met een zwembadafdekking die warmte absorbeert. Welke er voor jouw zwembad geschikt zijn hangt af van het model zwembad jij bezit

Sluit je zwembad af voor de nacht

Door je zwembad in de nacht goed af te sluiten voorkom je veel warmteverlies.
Bij de meeste zwembaden wordt een afdekzeil geleverd, nu is dit meestal niet het beste afdekzeil maar beter iets dan niets. Mijn hottub sluit ik elke keer na het zwemmen weer af. In de nacht koelt deze ongeveer 2 tot 4 graden terug afhankelijk van de nachttemperatuur.

Wil of kan jij je zwembad niet afsluiten, dan is het sterk aan te bevelen om een noppenfolie over je zwembadwater te leggen. Deze zijn voor relatief lage prijzen verkrijgbaar en je voorkomt echt warmteverlies.

Zwembadverwarming onderhoud

Je hebt geïnvesteerd in een goede en efficiënte zwembadverwarming, ook hier moet je onderhoud aan plegen. Welk onderhoud is afhankelijk van het type zwembadverwarming, merk en gebruik. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw zwembadverwarming welk onderhoud jij moet uitvoeren.

Ik heb een opzetswembad, hoe gaat dat met de temperatuur?
Voor degene die zich afvragen hoe je nu de temperatuur van een bovengronds zwembad op peil houdt? Nou dat is vrij ingewikkeld, hou je vast, hier komt het.

Er is geen verschil tussen inbouw en opzetzwembaden. De beschreven tips kan je ook toepassen voor opzetzwembaden.

Zorg dat je een goede zwembadverwarming hebt voor een opzetzwembad. De meeste warmtewisselaars of warmtepompen zijn geschikt om aan te sluiten op een zwembad dat boven de grond staat.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

Hangmat kopen voor je tuin

Hangmat kopen voor je tuin

hangmat hangen, wie wil dat nu niet? Een hangmat is er in vele soorten en maten, met of zonder standaard voor een of meerdere personen. Kortom, de keuze is enorm om een hangmat te hangen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *