Troebel of melkachtig zwembadwater helder krijgen? Zo doe je dat.

Zwembadinformatie blog Troebel of melkachtig zwembadwater helder krijgen? Zo doe je dat.

troebel zwembadwater helder krijgen

15 juni 2023

Geupdate op:

is jouw zwembadwater niet helder, maar troebel of melkachtig? Met deze tips kies je beste methode om je zwembadwater weer helder te krijgen.
zwembad informatie watergolf

Niets is zo teleurstellend als je net een frisse duik in je zwembad wilt nemen en je troebel, melkachtig zwembadwater aantreft in plaats van mooi helder zwembadwater. Maak je geen zorgen want er zijn zeer effectieve oplossingen
om troebel, melkachtig zwembadwater helder te krijgen.

melkachtig zwembadwater

Troebel of melkachtig zwembadwater duidt op een onbalans in je zwembadwater. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een
algenprobleem, de filtratie is niet in orde, zware regenbui, pH-waarde niet in orde of verkeerd gebruik van chemicaliën, te veel of te weinig.

Een zwembad in je tuin betekent ook onderhoud zoals het verwijderen van bodemvervuiling, blad en takken. Maar ook het reinigen of vervangen van je filter en het regelmatig testen van het zwembadwater met eenvoudige teststrips of digitale zwembad testers.

In dit artikel lees je hoe jij effectief en snel weer kunt genieten van helder zwembadwater.

Zwembadwater testen

Zwembad tester

Voor je met allerlei chemicaliën aan de slag gaat is het een must om eerst je zwembadwater te testen. Door het testen van het zwembadwater kom je te weten waar de onbalans zit. Zorg dat je tests minimaal pH, chloor kunnen testen.
Het is aan te bevelen dat je testmethode ook de TAC kan meten.

De TAC of ook wel alkaliniteit waarde geeft de gemeten concentratie bicarbonaten en carbonaten in het water aan. De carbonaten zorgen ervoor dat grote schommelingen in pH-waarde opgevangen kan worden. Een juiste pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6 en zorgt er op zijn beurt ervoor dat chloor (desinfecterend) zijn werk goed kan doen.

Chloor waarde zwembad

De juiste chloorwaarde hangt af van het type zwembad, omgevingsomstandigheden en het gebruik ervan. Over het algemeen wordt een chloorwaarde tussen 1,0 en 2,0 ppm (parts per milloin) als ideaal beschouwd.

Gebruik je het zwembad minder frequent dan is een chloorwaarde van 1,0 ppm ook goed. Voor een zwembad met gemiddeld gebruik houd je een chloorwaarde aan van 1,5 tot 2,0 ppm. Een juiste chloorwaarde zorgt voor een goede desinfectie en voorkomt algengroei.

Het regelmatig testen van de chloorwaarde is erg belangrijk, maar houd er rekening mee dat de pH-waarde en totale alkaliniteit (TAC) van invloed zijn op de effectiviteit van chloor. Kortom, je totale water balans moet in orde zijn. Op deze manier voorkom je troebel, melkachtig of groen zwembadwater.

pH-waarde zwembad

Een goede pH-waarde van je zwembadwater is een belangrijke parameter die de zuurgraad aangeeft. Voor veilig en comfortabel zwembadwater is het essentieel dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt.

Een onjuiste pH-waarde heeft een groot effect op de werking van chloor. De werking van chloor wordt sterk verminderd als deze niet in balans is. Hierdoor kunnen bacteriën, virussen en algen niet adequaat worden bestreden. Het gevolg is troebel, groen of melkachtig en zwembadwater wat niet gezond is om in te zwemmen.
De pH-waarde kan je eenvoudig aanpassen met een pH+ of pH- deze producten zijn als pH granulaat verkrijgbaar of als pH vloeistof

Comfortabel zwemmen doe je door er voor te zorgen dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Is je pH-waarde te laag (zuur water) kan dit leiden tot irritatie aan ogen en huid. Is je pH-waarde te hoog (basisch water) dan droogt de huid uit en zal het jeuk veroorzaken.

Een goede pH-waarde in je zwembad draagt bij aan helder zwembadwater, bij een onjuiste pH-waarde kan het water troebel worden en ziet het er minder aantrekkelijk uit om een frisse duik in te nemen.

Zwembadwater regelmatig testen is een must. Moet jij de pH-waarde aanpassen, raadpleeg altijd de voorschriften van de fabrikant om het gewenste resultaat te krijgen.

Alkaliniteit zwembad

Ik heb het al eerder benoemd dat de TAC (alkaliniteit) belangrijk is om te testen en op peil te houden. De TAC-waarde geeft aan hoeveel opgeloste bicarbonaten en carbonaten zich in het zwembad bevinden. Deze zorgen ervoor dat de pH-waarde stabiel blijft en schommelingen kunnen worden opgevangen. Dit is belangrijk om oog en huidirritatie te voorkomen.

Ook zorgt een goe TAC waarde dat desinfectiemiddelen, zoals chloor goed werken. Is je TAC waarde uit balans dan zal het desinfectiemiddel niet of minder effectief werken.

Een lage alkaliniteit kan leiden tot corrosie van metalen onderdelen in het zwembad, zoals de verwarmingselementen of metalen leidingen. Aan de andere kant kan een hoge alkaliniteit leiden tot kalkaanslag op oppervlakken en in leidingen. Een goede alkaliniteit helpt deze problemen te voorkomen, waardoor de levensduur van de zwembad apparatuur wordt verlengd.


Een goede TAC-waarde heeft over het algemeen een niveau tussen 80 en 120 ppm (parts per million). Het exacte aanbevolen niveau kan variëren afhankelijk van het type desinfectiemiddel dat wordt gebruikt. Regelmatige metingen van de alkaliniteit, samen met de pH-waarde en het chloorgehalte, helpen om een goede waterbalans te houden zodat de waterkwaliteit van het zwembad optimaal is.

Zwembadwater testen

Om je waterbalans op orde te houden zijn er 3 gangbare zwembad test methoden die vaak gebruikt worden.

Zwembad teststrips gebruiken voor helder zwembadwater

Dit is een eenvoudige papieren teststrip die je onderdompelt in je zwembadwater.
De zwembad teststrips zijn voorzien van 2 of meerdere kleine kussentjes die een chemische stof bevatten die reageert met je zwembadwater. Elke waarde heeft een eigen kleur die is te vergelijken met een kleurenschema dat in de meeste gevallen op het potje staat. Door de kleuren te vergelijken weet je exact wat je moet aanpassen om je zwembadwater in balans te krijgen en te houden

Zwembadwater testen met DPD test

Deze testset wordt geleverd met een speciale houder en verschillende DPD tabletten.
Je vult de houder met zwembadwater, de tabletten reageren met het zwembadwater waarna je de kleur kunt aflezen en bepalen wat de waarde is op dat moment. Een DPD test wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare (analoge) manieren van zwembadwater testen.

Zwembadwater digitaal testen

Digitale zwembadwater testers worden steeds populairder en doen een uitermate betrouwbare meting. In de meeste gevallen worden de digitale zwembad testers geleverd met een app waarin je de historie terug kunt zien. Een digitale zwembadtester is een uitermate handig hulpmiddel die er voor zorgt dat je minder snel troebel, melkachtig zwembadwater krijgt.

Wel moet je goed opletten welke waarden er gemeten kunnen worden. Veel digitale zwembadwater testers testen alleen op pH en chloor. De wat duurdere kunnen ook de TAC waarde testen. Een digitale zwembadwater-tester zoals de Astral BlueConnect Go – Slimme Watertester kan zelfs geïntegreerd worden in smart home systemen. Denk aan Home Assistant.

Chloorshock of vlokmiddel gebruiken

Nu je weet dat zwembadwater testen enorm belangrijk is en welke waarden belangrijk zijn om in de gaten te houden. Is de kans op troebel, groen of melkachtig zwembadwater al flink afgenomen.

Maar het kan iedereen overkomen dat het een keer mis gaat en bij het openen van je zwembad er een uitdaging voor je ligt.

Geen stress, er zijn verschillende methoden en producten beschikbaar om troebel, groen of melkachtig zwembadwater weer helder te krijgen. Ik zal de drie belangrijkste uitgebreid beschrijven.

Bij troebel, groen of melkachtig zwembadwater is er iets mis in je waterbalans.
Meten is weten dus het is noodzakelijk eerst je zwembadwater te gaan testen.

Zwembadwater testen en aanpassen
Controleer of de pH-waarde, alkaliteit (TAC) en chloorniveau de juiste waarden hebben.
De kans is groot dat een van de waarden niet het juiste niveau heeft. Het is zaak dat je
alle waarden binnen de gestelde grens hebt en houd.

Check of je zwembadfilter goed werkt. Heb je voldoende flow, nee dan is de oorzaak waarschijnlijk een vervuild filter. Vervang of maak het vervuilde filter schoon met een speciale filter reiniger. Plaats het filter weer terug in het filterhuis. Als je het zwembadwater met chemicaliën hebt aangepast, laat je de pomp aan staan (filteren) tot het water weer helder is. Heb je skimmers, check deze ook en maak ze schoon

Zwembad filter

Ben je in het bezit van een zandfilter, dan kan je een backwash uitvoeren. Hiermee verwijder je het vuil en puin uit het filter. Hoe dit voor jouw zandfilter werkt lees je in de bijgeleverde instructie.

Zwembad schoonmaken
Een belangrijk deel van zwembadonderhoud is het zwembadwater schoonhouden. Het regelmatig verwijderen van bladeren, takjes en ander vuil doe je eenvoudig met een schepnet. Gebruik een speciale zwembadborstel om de wanden en bodem vrij te maken van vervuiling die daar aan plakt.

Vlokmiddel gebruiken

Wanneer gebruik je vlokmiddel in je zwembadwater
Als het water na het balanceren en filtreren nog steeds troebel is, kan het helpen om een vlokmiddel toe te voegen. Vlokmiddelen helpen bij het samenklonteren van kleine deeltjes in het water, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd door het filtersysteem of van de bodem gezogen kunnen worden met een zwembadstofzuiger.



Na het toevoegen van een vlokmiddel laat je de pomp (filter) continu draaien tot het zwembadwater weer helder is. Het kan even duren tot alle deeltjes uit het water zijn gefilterd. Een vlokmiddel zakt ook naar de bodem en uit eigen ervaring kan je de dag erna het beste met een zwembadstofzuiger de deeltjes van de bodem opzuigen. Het is wel raadzaam om de pomp (filter) aan te laten staan. Vergeet niet het filter extra te checken op vervuiling.

Kun je zwemmen met vlokmiddel

Na het toevoegen van een vlokmiddel is het niet aan te raden direct te gaan zwemmen. Laat het vlokmiddel zijn werk doen, dit kan enkele uren tot dagen duren. Wacht dus rustig af tot je troebel, melkachtig zwembadwater weer helder is.

Hoeveel vlokmiddel gebruiken

Hoeveel vlokmiddel aan zwembadwater toevoegen?
Er zijn verschillende merken vlokmiddel verkrijgbaar, lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking om de hoeveelheid toe te voegen vlokmiddel te kunnen berekenen voor jouw zwembad.

In het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 30-60 ml vlokmiddel per 10.000 liter water toe te voegen. Dit kan echter variëren, dus lees de instructies zorgvuldig door.

Hoe geef ik mijn zwembad een chloorshock

Het is mogelijk om troebel zwembadwater helder te krijgen met behulp van een chloorshock. Een chloorshock betekent dat je een hoge dosis chloor aan het zwembadwater toevoegt met als doel bacteriën, algen en organisch materiaal te doden en te desinfecteren. Het toepassen van een chloor shock kan het zwembadwater weer helder maken. Elk merk heeft wel een chloorshock methode in zijn assortiment waarmee je dit eenvoudig kunt realiseren.

Ook hier geld weer meten is weten, testen is ook voor het toepassen van een chloorshock belangrijk. Zorg voor het toepassen van de chloorshock dat je pH-waarde op het gewenste niveau is. Dit optimaliseert de effectiviteit van de chloorshock.

Voeg nadat je pH-waarde goed de chloorshock toe. Volg de instructies op de verpakking van het chloorproduct om de juiste hoeveelheid chloorshock aan het zwembad toe te voegen. Zorg ervoor dat je de veiligheidsinstructies opvolgt en het chloor gelijkmatig verspreid over het oppervlak van het zwembad.

Zwembadwater continu laten filteren

Laat de pomp en filter continu draaien nadat je het chloorshock hebt toegevoegd. Dit helpt om het chloor gelijkmatig te verspreiden en de troebelheid te verminderen.

Na enkele uren of de aanbevolen wachttijd volgens de instructies op de verpakking, test je opnieuw het water om de chloor- en pH-waarden te controleren. Pas ze indien nodig aan.

Houd er rekening mee dat een chloorshock de troebelheid mogelijk niet onmiddellijk oplost. Het kan enige tijd duren voordat het water helder wordt, afhankelijk van de oorzaak van de troebelheid en de efficiëntie van je filtersysteem. Geduld en regelmatig onderhoud zijn belangrijk voor het behoud van helder zwembadwater.

Troebel, melkachtig zwembadwater helder krijgen? Zo doe je dat.

Ik hoop dat na het lezen van dit artikel je weet hoe je troebel, melkachtig zwembadwater helder kunt krijgen.

De rode draad in dit artikel is dat je regelmatig je zwembadwater moet testen. Afhankelijk van hoe jij intensief het zwembad wordt gebruikt bepaal je de frequentie van het testen.

Intensief gebruik van je zwembad is dagelijks testen aan te bevelen.
Gemiddeld gebruik is het aan te bevelen om de dag je zwembadwater te testen.
Incidenteel gebruik van het zwembad test je het zwembadwater 1 tot 2 keer per week.

De balans van je zwembadwater wordt niet alleen beïnvloed door het gebruik ervan. Ook verschillende weersomstandigheden spelen een grote rol. Regelmatig onderhoud van je zwembadwater is een must. Doe jij dit op een juiste manier dan zal je minder snel last hebben van troebel, groen of melkachtig zwembadwater.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *