Welke zwembad tester kiezen

Zwembadinformatie blog welke zwembad tester kiezen

3 september 2022

Welke zwembad tester kiezen? Kraakhelder zwembadwater en een goede waterbalans is erg belangrijk. Welke zwembad tester kies jij? Digitaal of handmatig testen. In deze blog lees je de voor- en nadelen.
zwembad informatie watergolf

Goede waterbalans zwembad

Je zwembad testen is echt een must om te doen. Welke zwembad tester is voor jou geschikt? Natuurlijk wil je als trotse zwembad eigenaar kraakhelder water. Om dit te bereiken is een juiste waterbalans essentieel. Hier spelen drie waarden een belangrijke rol.

 • Alkaliteit
 • pH
 • Chloor

Als een van deze waarde niet binnen de norm is dan zal je zwembadwater niet kraakhelder zijn. Je zwembadwater is dan niet in balans. Onderhoud van je zwembad is erg belangrijk voor je gezondheid en milieu.

Hoe kun je er voor zorgen dat deze waarden in balans zijn en blijven? Door regelmatig je zwembadwater te testen. Je zwembadwater testen kan digitaal of handmatig, welke heeft jou voorkeur? In deze blog bespreken wij diverse testers van eenvoudige strips tot digitaal testen van je zwembadwater.

Digitaal of handmatig testen

Om je zwembadwater kraakhelder te houden is het testen ervan een must. Op welke manier je wilt gaan testen heeft met je persoonlijke voorkeur te maken, budget en welke eisen je er zelf aan stelt.

Makkelijk zwembadwater testen met een teststrip

Dit is een snelle manier om je waterbalans te testen. De meest eenvoudige teststrips geven een indicatie van de chloor, pH en de alkaliteit waarde de drie bouwblokken van je zwembadwater.

Testen met een teststrip voordelen

 • Eenvoudig in gebruik
 • Snel in gebruik
 • Relatief goedkoop
 • Geven goede indicatie van waarden

Testen met een teststrip nadelen

 • Moeilijk af te lezen
 • Vochtgevoelig (verkleuren bij vocht)
 • Minder betrouwbaar

Zwembadwater digitaal testen DPD tabletten

Steeds meer zwembad eigenaren worden zich bewust dat een goede waterbalans erg belangrijk is. Dit kan je bereiken door een zwembad tester te gebruiken. Een goede waterbalans zorgt niet alleen voor kraakhelder water maar ook dat de chemicaliën op de juiste manier hun werk kunnen doen. Een onbalans in je pH waarde kan er voor zorgen dat het chloor nauwelijks of helemaal niet meer werkt. Digitaal testen kun je actief en passief doen.

Bij passief testen drijft de meter als een drijver in je zwembad en worden de verschillende waarden continu gemeten. Gemeten waarden afhankelijk van je type meter kunnen via een app bekeken worden hiervoor is de Astral Blue Connect Go een goede optie.

DPD tabletten

Kies je voor actief meten dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een fotometer of een sensor. Een fotometer ook wel lichtmeter genoemd is de meest accurate manier van testen. Er worden DPD tabletten of vloeistof gebruikt die het water doen verkleuren, de fotometer kan hierdoor voor 99% nauwkeurig de waarde die je wilt testen bepalen.


Je zwembad testen met een fotometer is een van de betrouwbaarste manieren van meten maar in aanschaf wat duurder dan teststrips. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat gezond en veilig zwemmen belangrijk is. Een goede meting van je zwembadwater kwaliteit is daarin het belangrijkste. Daarnaast voeg je door accuraat de waarden te meten altijd de juiste hoeveel chemicaliën toe. Dat is beter voor mens en milieu.

Lovibond Scuba II digitale tester controleer je zwembadwater eenvoudig op
vrije chloor, de totale chloor, de pH-waarde, het cyaanzuurgehalte en de alkaliniteit.

Digitaal testen DPD tabletten voordelen

 • Zeer accuraat 99%
 • Beter voor mens en milieu
 • Juiste hoeveelheden chemicaliën toevoegen
 • Gegevens opslaan in app (indien ondersteunt)

Digitaal testen DPD tabletten nadelen

 • Duurder in aanschaf
 • O.a. DPD tabletten nodig

Digitale Zwembad tester Astral Blue Connect Go

zwembad tester digitaal Blue-Connect-Go

Wil je continu je waterkwaliteit meten dat kan met de Astral Blue Connect Go. Deze zwembadwater tester plaats je als drijver in je zwembad, hottub of spa. Via Bluetooth worden de waardes aan je smartphone en bijbehorende app doorgegeven en ontvang je meldingen en adviezen als de waardes pH en chloor niet in balans zijn. De Astral Blue Connect Go is verkrijgbaar voor zoet- en zoutwater zwembaden

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *