Schuim verwijderen van je spa of jacuzzi? Ooit naar je jacuzzi gestaard, om je te realiseren dat het meer op een gigantische cappuccino lijkt dan op een ontspannende oase met helder en schoon water? Als je niet weet hoe je schuim van je spa of jacuzzi verwijdert. Dan is dit artikel voor jou geschreven! Met een schuimlaag dikker dan je favoriete cappuccino, kan het verwijderen ervan je de moed in de schoenen doen laten zaken. Lees verder, en zeg vaarwel tegen je cappuccino-crisis en hallo tegen de kunst van schuim verwijderen van je spa of jacuzzi.
Inhoud
- 1 Wat veroorzaakt schuim in een jacuzzi?
- 2 Voorkomen van een grote schuimende bende in je jacuzzi
- 3 Hoe kom je van schuim af in een spa of jacuzzi?
- 4 Hoe laat je een spa of jacuzzi leeg lopen en maak je hem schoon
- 5 Spa of jacuzzi schoonmaken en opnieuw vullen met water
- 6 Hoe werkt een anti-schuimproduct om schuim van je spa of jacuzzi te verwijderen
- 7 Schuim in je jacuzzi voorkomen
Wat veroorzaakt schuim in een jacuzzi?
Misschien heb je zelf wel eens zeeschuim gezien. Zeeschuim is in wezen hetzelfde als schuim in je spa of jacuzzi, maar met een iets andere chemische samenstelling.
Voor er schuim in je jacuzzi verschijnt, zijn er drie dingen nodig, water, lucht, en oppervlakte-actieve stoffen. Als je geen scheikunde-nerd bent, Oppervlakte-actieve stoffen in wezen superplakkerige moleculen die de oppervlaktespanning van een vloeistof verminderen, waardoor het makkelijker wordt voor stoffen zoals olie en water om te mengen.
Je jacuzziwater bevat enkele oppervlakte-actieve stoffen, zelfs als je je jacuzzi waterbalans goed onderhoudt. Maar als je een beetje verslapt in je onderhoudsschema of het water niet zuivert na een gezellig pool party. Als je waterbalans niet in orde is zal je merken op het moment dat jij de jets aanzet het een grote schuimende bende wordt. En je kunt baden in een gigantische capuccino!
Voorkomen van een grote schuimende bende in je jacuzzi
Dat doe je door het water regelmatig en met liefde te onderhouden. Spawater welke chemisch in balans is geeft als resultaat dat het grondig gemengd wordt met de juiste ontsmettingschemicaliën en calcium. Deze stoffen helpen de oppervlakte-actieve stoffen te neutraliseren en te voorkomen dat ze schuim vormen.
Het is dus erg belangrijk om zeer regelmatig je waterbalans in je jacuzzi te testen. Wacht niet met aanpassen als het uit balans is, maar voeg direct de juiste en goede hoeveelheid chemicaliën toe. Je loopt een groot risico dat je concentratie oppervlakte-actieve stoffen de overhand nemen als je water uit balans is. Oppevlakte-actieve stoffen bestaan uit 3 hoofdbronnen.
Persoonlijke verzorgingsproducten
Make-up, conditioner, shampoo, mousse, haarlak, lotion en deodorant kunnen je ontsmettingschemicaliën overbelasten en uiteindelijk zeepachtige chaos veroorzaken. Hoe meer van deze producten je gebruikt, je hebt bijvoorbeeld lang haar dan gebruik je waarschijnlijk meer stylingsproducten. Hoe waarschijnlijker het is dat oppervlakte-actieve stoffen zich in je jacuzzi ophopen.
Wasmiddel en zeep zijn ook grote boosdoeners. Ja, ook zwemkleding moet gewassen worden, maar achtergebleven wasmiddel in de stof kan echt rommelen met de chemische balans van je water.
Drankjes in je spa of jacuzzi nuttigen goed idee?
Natuurlijk wil je heerlijk genieten van een glas wijn, een biertje, een tropische cocktail, of gewoon een koud glas fris. Niets mis mee, maar je wilt misschien drankjes uit de buurt van het bubbelbad houden.
Morsen van alcoholische of suikerhoudende dranken in je jacuzziwater kan leiden tot schuimen. Bovendien, wie wil er nou een plakkerige bende opruimen aan de randen van een jacuzzi? Je steekt tijd in het in balans houden van je spawater, zonde als morsen van alcoholische of suikerhoudende dranken al je werk teniet doen.
Welke invloed heeft het menselijke lichamen op de water kwaliteit
Je wilt het misschien niet lezen, maar ik schrijf het toch! Het menselijk lichaam bevat nu eenmaal oliën en dode huidcellen of je dat nu leuk vind of niet. Daarom is het desinfecteren van je jacuzziwater zo enorm belangrijk.
Als je het desinfectiemiddel overbelast met lichaamsolie en dode eiwitten, krijg je waarschijnlijk problemen met schuim in je jacuzzi. De oplossing is eigen heel simpel? Ga douchen voor je in de jacuzzi springt, een buitendouche is een geweldige oplossing hiervoor. Maar ook douchen na het bubbelen is aan te bevelen om eventuele irritatie aan ogen en huid te voorkomen.
Vermijd goedkope jacuzzi chemicaliën
We houden allemaal van geld besparen, maar soms is de besparing het gewoon niet waard. Dit geldt vooral voor goedkope jacuzzi chemicaliën. Als je liever niet constant schuim wilt verwijderen van je spa of jacuzzi, ga dan voor kwaliteit.
Goedkope producten zijn mogelijk niet zo effectief of geconcentreerd als duurdere opties. Vaak betekend goedkoop duurkoop, wat betekent dat je er meer goedkope chemicaliën moet gebruiken om ervoor te zorgen dat je jacuzzi goed gedesinfecteerd blijft.
Nog erger, die goedkope chemicaliën kunnen daadwerkelijk een ophoping van oppervlakte-actieve stoffen en een hele reeks andere waterchemieproblemen veroorzaken. Dat betekent dat je meer geld moet uitgeven aan corrigerende behandelingen, meer tijd aan het schoonmaken van je bubbelbad, en minder tijd om ervan te genieten. Dat wil je echt niet toch!
Goede jacuzzi chemicaliën zijn geen luxe – ze zijn een investering. Koop je kwalitatieve goede chemicaliën dan bespaar jij jezelf hoofdpijn en stress. Je hebt een jacuzzi voor ontspanning en daar draait het uiteindelijk toch om.
Hoe kom je van schuim af in een spa of jacuzzi?
Heb je schuim? Dan heb je wat werk te verzetten. Hoewel het opruimen van een jacuzzi vol schuim misschien een onmogelijke taak lijkt, is het eigenlijk vrij simpel.
Test je water
Voordat je het chemicaliën aan je spa of jacuzzi water toevoegt ga je eerst testen. Door het testen kom je erachter wat je pH, alkaliteit en desinfectiemiddel niveaus zijn. Ook controleer je op totaal opgeloste vaste stoffen (TDS) – dit zijn de oppervlakte-actieve stoffen. Als je wilt weten hoe je waterbalans eruitziet nadat het schuim probleem is opgelost, kan je helpen te begrijpen hoe je het probleem in de toekomst kunt voorkomen.
Een andere opmerking is dat lage calciumhardheid schuim in je bubbelbad kan veroorzaken. Lage calciumgehaltes kunnen ook andere problemen veroorzaken, zoals corrosie en vervuiling op je afwerkingen, dus het is belangrijk om deze niveaus regelmatig te testen.
Spa of jacuzzi leegmaken en Opnieuw Vullen
Nadat je je water hebt getest en alle chemische niveaus hebt genoteerd, is het beste dat je kunt doen om van het schuim af te komen, je jacuzzi leeg laten lopen en schoonmaken. Als je genoeg oppervlakte-actieve stoffen in je water hebt om schuim te veroorzaken, moet je mogelijk ook een leidingsreiniging uitvoeren en je filters vervangen.
Aangezien je je jacuzzi toch moet legen, is dit het perfecte moment om een grondige reiniging van de jacuzzi uit te voeren.
Hoe laat je een spa of jacuzzi leeg lopen en maak je hem schoon
- Gebruik indien nodig een leidingsreiniger, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwijder de filters. Afhankelijk van hoe vies ze zijn, kun je ze schoonmaken met een filterreiniger of vervangen.
- Schakel de stroom naar je jacuzzi uit, koppel alles elektrisch los en schakel de zekering uit.
- Laat je jacuzzi eenvoudig leeglopen met behulp van een dompelpomp of de afvoerplug.
Spa of jacuzzi schoonmaken en opnieuw vullen met water
- Nadat je spa of jacuzzi volledig is leeggelopen, veeg je het binnenoppervlak af met een mengsel van één deel witte azijn op vier delen water. Of je kunt een spa- jacuzzi reiniger gebruiken.
- Spoel de binnenkant van je spa of jacuzzi grondig af en veeg het af.
- Zorg ervoor dat je alle sporen van reinigingsmiddel verwijdert. Anders krijg je weer schuimend water!
- Vervang je filters.
- Vul je spa of jacuzzi opnieuw met vers leidingwater.
- Nadat je je spa of jacuzzi hebt leeg- en schoongemaakt en daarna opnieuw gevuld, test je het water, voeg je chemicaliën toe en laat je het water minstens een dag circuleren. Als de circulatie voltooid is, test je het water nog een keer en indien nodig pas je het water wederom aan. Herhaal dit net zo lang tot je water in balans is.
Gebruik een anti-schuimmiddel in je spa of jacuzzi
Soms is het schuim niet erg genoeg om een volledige leegmaak- en schoonmaakbeurt te doen. Als je schuim hebt en je water is chemisch in balans en je TDS is normaal, kun je gewoon een ontschuimer gebruiken om schuim te verwijderen uit je spa of jacuzzi.
Schuimbeheersingsmiddelen zijn overal online verkrijgbaar. Ze werken doordat de oppervlaktespanning van het water veranderd wordt, waardoor het schuim instort. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare of kristal vorm. Welke dosering je moet toepassen verschilt per product, dus zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt.
Het kan enkele uren duren voordat het schuim volledig is verdwenen uit je spa of jacuzzi, afhankelijk van de ernst en de oorzaak, een beetje geduld kan in dit geval geen kwaad.
Een anti-schuimproduct voor een spa of jacuzzi werkt door de oppervlaktespanning van het water te veranderen, waardoor het schuim zich niet kan vormen of vasthouden.
Hoe werkt een anti-schuimproduct om schuim van je spa of jacuzzi te verwijderen
Anti-schuimproducten bevatten meestal siliconen of andere organische polymeren die de oppervlaktespanning van het water verlagen.
Wanneer het anti-schuimproduct aan het water wordt toegevoegd, verspreiden de ingrediënten zich over het oppervlak en maken ze het moeilijker voor luchtbellen om zich aan elkaar te hechten. Hierdoor kunnen de bellen niet samenkomen om schuim te vormen.
De juiste dosering is belangrijk, omdat te veel anti-schuimproduct het water een olieachtig gevoel kan geven, terwijl te weinig mogelijk niet effectief is. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor de juiste hoeveelheid.
Anti-schuimproduct in combinatie met andere chemicaliën mogelijk
Ja, dat is goed mogelijk de meeste anti-schuimproducten zijn meestal compatibel met de andere chemicaliën die in een spa of jacuzzi worden gebruikt, maar het is altijd een goed idee om de instructies van de fabrikant te controleren om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste reacties optreden.
Anti-schuimproducten kunnen zowel preventief als reactief worden gebruikt. Regelmatig een kleine hoeveelheid toevoegen kan schuimvorming voorkomen, terwijl een grotere dosis kan helpen om bestaand schuim snel op te lossen.
Let op! Anti-schuimproduct zijn absoluut geen vervanging voor onderhoud. Hoewel deze producten zeer effectief in het bestrijden van schuim zijn. Vervangt een anti-schuimproduct niet de noodzaak van regelmatig onderhoud en waterbalans. Het is een hulpmiddel om schuim te beheersen, maar geen oplossing voor de onderliggende oorzaak.
Door de oppervlaktespanning van het water te veranderen, helpt een anti-schuimproduct om de vorming van schuim te voorkomen of te verminderen, waardoor de spa of jacuzzi een aangenamere ervaring wordt.
Schuim in je jacuzzi voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen toch! De beste manier om van schuim af te komen is door het te voorkomen. Zorg voor een strak onderhoudsschema en een douchen voor het relaxen scheelt al een hoop. Gebruik kwalitatief goede chemicaliën, goedkoop is meestal duurkoop. Denk ook aan je filter, zorg dat deze schoon is. Gebruik een filterreiniger om de levensduur van je filters te verlengen. Begint je filter pluizig te worden dan is het tijd om deze echt te vervangen.
Tot slot geniet van je schuimvrije jacuzzi en veel ontspannen momenten gewenst.
0 reacties