Hoe werkt een zandfilter backwash?

Zwembadinformatie blog Hoe werkt een zandfilter backwash?

8 juli 2023

Geupdate op:

Hoe werkt zandfilter backwash? In dit artikel leggen wij het je helder uit!
zwembad informatie watergolf

Hoe werkt nu een zandfilter backwash, en hoe voer je die uit? Als zwembadeigenaar, weet je al dat een goede waterkwaliteit belangrijk is voor een veilige en plezierige zwemervaring. Een zandfilterpomp is een veelgebruikte zwembadpomp om het zwembadwater schoon en helder te houden. Het regelmatig backwashen van een zandfilter is een belangrijk onderdeel van je totale zwembadonderhoud. In dit artikel leg ik je uit wat het backwashen van een zandfilter precies inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je het op de juiste manier kunt doen.

Waarom backwash doen?

Waarom een zandfilter backwash uitvoeren? Backwashen is een proces waarbij het water door de zandfilter in de tegenovergestelde richting wordt gestuurd om opgehoopte vervuiling en verontreinigingen uit het zandbed te spoelen. In een normale filtratiecyclus stroomt het water van boven naar beneden door het zandbed, waarbij vuildeeltjes worden opgevangen en vastgehouden in het zand. Na verloop van tijd raken de zandkorrels verzadigd en moeten ze worden gereinigd. Dit is waar de zandfilter backwash methode van pas komt.

hoe een zandfilter backwash doen

Waarom is een zandfilter backwash belangrijk

Een zandfilter backwash in je zwembadonderhoud meenemen is essentieel om de efficiëntie en effectiviteit van het filtratieproces te behouden. Na verloop van tijd kunnen zich vuil, bacteriën, algen en andere verontreinigingen ophopen in het zandbed. Wordt deze ophopingen niet regelmatig verwijderd, zal het filter verstopt raken. Waardoor de waterstroom wordt belemmerd en de filtratiecapaciteit afneemt. Dit kan leiden tot troebel water, verminderde watercirculatie en zelfs een toename van chemicaliën die nodig zijn om het water in balans te houden.

Hoe een zandfilter backwash doen?

1# Schakel de zandfilterpomp uit

Zorg ervoor dat de filterpomp is uitgeschakeld voordat u begint met het backwashen. Dit voorkomt mogelijke schade aan de pomp of het systeem.

2# Pas de klepstand aan

Afhankelijk van het type zandfilter dat je hebt, moet je mogelijk een klepstand aanpassen door je kraan (meestal een 6 wegkraan) te verzetten om de waterstroom om te leiden. Raadpleeg de handleiding van je specifieke zandfilter voor instructies hoe jij dit kunt doen.

3# Zandfilter spoelen met backwash methode

Zet de filterpomp weer aan en laat het water in omgekeerde richting door het zandbed stromen. Dit spoelt het vuil weg en spoelt het uit het systeem. Houd het proces in de gaten en stop zodra het spoelwater helder is.

4# Hoe lang moet je backwashen?

Hoelang een zandfilter backwash duurt is sterk afhankelijk van je zandfilterpomp, druk en mate van vervuiling. De tijd dat je backwashed ligt tussen de 40 seconden en 3 minuten. De regel hierin is dat je het proces goed in de gaten houd en als je water helder is je kunt stoppen met de backwash.

5# Hoe weet ik dat het zandfilter een backwash nodig heeft

Veel zandfilters hebben een drukmeter die aangeeft wanneer het tijdis om te backwashen. Als de druk op de meter hoger is dan normaal, kan dit een indicatie zijn dat het tijd is voor een backwash.

6# Hoe zet ik zandfilterpomp weer in werking na een backwash?

Nadat het backwashproces is voltooid, schakel je de filterpomp uit, pas je de klepstand weer aan naar de normale filtratiestand en zet je de pomp weer aan. Daarmee wordt de waterstroom hersteld naar de normale richting door het zandbed.

7# Hoe vaak moet ik een backwash doen?

Een zandfilter backwashen moet je regelmatig uitgevoeren, afhankelijk van de hoeveelheid gebruik en de kwaliteit van het zwembadwater. Hierbij kan je als je zandfilterpomp over een drukmeter beschikt, deze in de gaten houden en bij een oplopende druk een backwash uitvoeren. Raadpleeg de handleiding van je zandfilter voor specifieke richtlijnen met betrekking tot de frequentie van het backwashen. Naast het backwashen is het ook belangrijk om het zandbed periodiek te vervangen door nieuw filterzand. Houd je aan de aanbevelingen van de fabrikant.

zandfilterpomp filterzand regelmatig vervangen voor een goede filtratie

Samengevat

Het backwashen van een zandfilter is een belangrijk in het onderhoud van een zwembad. Door regelmatig vuil en verontreinigingen uit het zandbed te spoelen, blijft de zandfilter efficiënt werken en behoudt het zwembadwater een goede kwaliteit. Vergeet niet om de handleiding van je specifieke zandfilter te raadplegen voor gedetailleerde instructies en aanbevelingen. Met de juiste zorg en onderhoud zal je zandfilter optimaal presteren en kun je genieten van schoon, helder en gezond zwembadwater.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *