Zoutwater zwembad onderhoud 101 hoe houd je helder water

Zwembadinformatie blog Zoutwater zwembad onderhoud 101 hoe houd je helder water

Intex zoutwater systeem

30 juli 2023

Geupdate op:

Zoutwater zwembad onderhoud hoeft niet lastig te zijn. Deze gids en het juiste gereedschap, laat jou snel genieten van een kristalhelder en gezond zwembad het hele jaar door
zwembad informatie watergolf

Heb je een zoutwater zwembad? Dan weet je dat het onderhoud net even anders is dan bij een traditioneel chloor zwembad. Maar geen zorgen, zoutwater zwembad onderhoud hoeft niet ingewikkeld te zijn!

Ten eerste, het water in balans houden en goed laten circuleren is belangrijk, net als bij een chloor zwembad. Echter, er zijn een paar extra dingen waar je op moet letten bij een zoutwater zwembad.

Ten tweede, hoge pH-niveaus kunnen een probleem zijn. Daarnaast moet je oog hebben voor kalkophoping in je zoutwater generator. Dus, een beetje extra aandacht hier en daar, en je bent klaar om te zwemmen!

Kortom, zoutwater zwembad onderhoud is een beetje anders, maar met deze tips heb je het zo onder de knie. Dus, waar wacht je nog op? Duik erin en geniet van je zoutwater zwembad!

1# Er zijn 7 belangrijke onderdelen voor het onderhoud van een zoutwaterzwembad

 1. Voeg de juiste hoeveelheid zout toe.
 2. Zorg voor een goede watercirculatie.
 3. Voorkom erosie en kalkophoping.
 4. Controleer je zoutcel elke 3 maanden.
 5. Houd je water in balans, vooral de pH-waarde en het chloorgehalte.
 6. Voer wekelijks een schokbehandeling uit voor je zwembad.
 7. Verwijder wekelijks bladeren en vuil door te skimmen, borstelen en stofzuigen.

Laten we eerst even stilstaan bij iets essentieels over zoutwater zwembad onderhoud. Wist je dat een zoutwaterzwembad eigenlijk een chloor zwembad is? Ja, dat klopt!

Je hebt vast weleens gehoord van een zoutwater generator, of zoals sommigen het noemen, een zuurchloride generator. Nou, dit handige apparaatje verandert het zout dat je aan je zwembad toevoegt in chloor. Dus, in plaats van chloor rechtstreeks aan het water toe te voegen, gooi je er wat zout in, en voilà, het wordt chloor!

Klinkt interessant, toch? Het is een slimme manier om het chloorgehalte op peil te houden zonder gedoe. Wil je meer weten? Bekijk dan het artikel over Zoutwater Zwembaden vs. Chloor Zwembaden. Samenvattend, zoutwater zwembad onderhoud is niet alleen over zout; het gaat ook over chloor, en het begrijpen van dit proces maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger.

2# Voeg de juiste hoeveelheid zout toe aan je zwembad

Heb je een zoutwater zwembad? Dan is het belangrijk om te weten dat je het juiste zout toevoegt! Maar maak je geen zorgen, het is eenvoudiger dan je denkt.

Ten eerste, je hoeft meestal maar een- of tweemaal per jaar zout toe te voegen. Waarom? Omdat het zout niet verdampt. Het wordt gebruikt om chloor te maken en dan weer gerecycled. Dus, voeg alleen zout toe na het openen van het zwembad, na zware regenval, of als je vers water toevoegt.

Vervolgens, gebruik alleen zout van zwembad kwaliteit. Dat betekent dat het minstens 99% zuiver moet zijn. En let op, sommige chloorgeneratoren moeten uitstaan als je zout toevoegt. Dus, check de handleiding en zet de pomp aan om het zout te laten circuleren.

Het toevoegen van de juiste hoeveelheid zout aan je zwembad is een essentieel onderdeel van zoutwater zwembad onderhoud. Volg deze eenvoudige stappen, en je zwembad blijft het hele jaar door kraakhelder en uitnodigend om een frisse duik te nemen.

3# Hoeveel Zout Moet Je aan Je Zwembad Toevoegen

chloor of zoutwater zwembad
Zwembadzout is verkrijgbaar in zakken van 15, 20 en 25kg

Het toevoegen van zout aan je zwembad is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Maar hoeveel zout heb je precies nodig? Laten we dat uitzoeken!

Ten eerste, je wilt het zoutgehalte tussen de 2.700 en 3.400 PPM krijgen. Meestal is 3.200 PPM perfect, maar check altijd de handleiding van de fabrikant voor hun specifieke aanbevolen bereik. Gebruik een simpele test om de exacte hoeveelheid te bepalen.

Heb je een zwembad van ongeveer 10.000 liter? Dan, voor de eerste keer zout toevoegen, heb je ongeveer 34,5 kg zout nodig. Zwembadzout wordt verkocht in zakken van 15, 20 of 25 kg, dus je hebt zo’n 2 zakken nodig.

Maar onthoud, het is altijd gemakkelijker om later meer zout toe te voegen dan het te verwijderen nadat het is toegevoegd. Dus, als je twijfelt, voeg dan eerst minder zout toe en test opnieuw je zoutgehalte voordat je meer toevoegt.

Het toevoegen van de juiste hoeveelheid zout aan je zwembad is essentieel voor een gezond en fris zwembad. Volg deze stappen, en je zwembad blijft het hele jaar door klaar voor een heerlijke frisse duik!

1. Hoe Voeg je Zout Toe aan het Zwembad?

Hoe voeg je zout toe aan je zoutwater zwembad? Eerst, zet je zwembadfiltersysteem aan. Vervolgens, giet het zout in het diepe gedeelte en gebruik een zwembadborstel om het te verspreiden. Daarna, laat je pomp en filter 24 uur draaien.

Test het zoutgehalte met een tester of teststrips. Voeg meer zout toe als het nodig is. Is het te hoog? Verdun het water dan. Tot slot, zet de zoutchloridegenerator aan als alles perfect is.

2. Zorg voor een Goede Watercirculatie in je Zwembad

Als het water in je zwembad niet goed circuleert? Dan kan de zoutconcentratie te hoog worden. Controleer je zoutniveaus met een digitale zouttester. Test op meerdere plaatsen en richt je uitlaatstralen naar de gebieden met een hogere zoutconcentratie. En vergeet niet, laat je pomp en filter minstens 8 uur per dag draaien.

3. Voorkom Erosie en Kalkafzetting bij je Zwembad

Water dat uit het zwembad spat, kan zorgen voor hoge zoutconcentraties buiten het zwembad. Dit kan delen van je zwembad aantasten, zoals kalksteen. Dus, spoel het gebied rondom je zwembad regelmatig af met een tuinslang. Ook, als je witte vlokken in je zwembad ziet, is dat meestal geen zout, maar calciumcarbonaat. Vermijd chloorshocks met calcium en maak je zoutcel regelmatig schoon.

Kortom, zeer hoge pH-niveaus kunnen corrosie veroorzaken aan je zwembad apparatuur. Dus, test en balanceer regelmatig de pH-waarde van je zwembad.

Ten slotte, het onderhouden van een zoutwater zwembad hoeft niet ingewikkeld te zijn. Volg deze eenvoudige stappen, en je zwembad blijft het hele jaar door kraakhelder en uitnodigend om een frisse duik te nemen.

4# Zoutwater Zwembad Onderhoud: Controleer en Reinig Je Zoutcel Elke 3 Maanden

zoutwater generator zorgt voor elektrolyse en chloor in je zwembad
Zout generator zorgt voor elektrolyse en chloor in je zwembad.

Heb je een zoutwater zwembad? Dan is dit iets voor jou! Het controleren en reinigen van je zoutcel is een belangrijk onderdeel van het zoutwater zwembad onderhoud. Hier is waarom en hoe je het doet.

Ten eerste, zelfs als je geen calcium vlokken ziet, kan er kalkafzetting op je zoutcel zitten. En als de pH-niveaus of de watertemperatuur te hoog zijn, bouwt calcium sneller op.

Dus, wat moet je doen? Controleer de cel ten minste elke 3 maanden. Maak deze schoon met de hand of een tuinslang om de opbouw te verwijderen. Volg de reinigingsinstructies die bij je zoutwater generator zijn geleverd.

Hier zijn de stappen:

 1. Schakel de zoutwater generator uit en andere apparatuur.
 2. Haal de generator uit het stopcontact, schroef de zoutcel los en verwijder deze.
 3. Inspecteer de metalen platen en zoek naar witte en schilferige plekken.
 4. Als er geen afzettingen zijn, monteer het systeem dan opnieuw.
 5. Als er afzettingen zijn, verwijder deze dan met de hand of een tuinslang.
 6. Belangrijk: Beperk chemisch reinigen, omdat chemicaliën de cel na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Dus regelmatige controle en reiniging van je zoutcel zijn essentieel voor een veilig zoutwater zwembad. Volg deze stappen, en je zwembad blijft het hele jaar mooi helder en uitnodigend om in te zwemmen.

5# Houd Je Water in Balans, Vooral pH en Chloor

Bij een zoutwater zwembad is het ook belangrijk om je water goed in balans in de gaten te houden! Vooral de pH- en chloorgehaltes zijn cruciaal. Laten we eens kijken waarom en hoe je dit doet.

Ten eerste, deze niveaus zijn belangrijk, of je nu een zoutwaterzwembad hebt of een chloor zwembad. Maar er zijn enkele nuances en uitdagingen met betrekking tot je pH- en vrije chloorgehalte.

Wist je dat? De betere zoutwatergenerator de juiste chloorwaarden kunnen weergeven. Maar soms werkt het systeem mogelijk niet correct. Zoutwatersystemen produceren van nature hoge pH-niveaus. Daarom is regelmatig testen en in balans brengen van je water essentieel.

Dus, wat moet je doen? Zorg dat je ten alle tijden op de hoogte bent van je pH- en chloorgehalte. Test regelmatig en breng indien nodig in balans. Want een goed onderhouden zoutwater zwembad betekent helder, schoon en gezond water.

Kortom, het balanceren van pH en chloor in je zoutwater zwembad is een belangrijke stap in het onderhoud. Volg deze stappen, en je zwembad blijft het hele jaar door in topconditie.

1. Test Vrije Chloorgehaltes Elke Week

Bij een zoutwater zwembad is het belangrijk dat je wekelijks vrije chloorgehalte test. Dit zorgt ervoor dat je water goed gedesinfecteerd is en blijft. Hoewel je zoutwatergenerator je de chloorwaarden moet geven, is een snelle test van 15 seconden elke week een must.

Gebruik een vloeibare testkit of teststrips. Houd je chloorgehalte rond de 3 PPM. Pas je generator aan als het nodig is. En onthoud, iets hoger dan 3 PPM is prima, omdat je zoutwatergeneraal chloor gelijkmatig verspreidt.

2. Balanceer Je pH-Niveaus Wekelijks

Je pH-niveaus kunnen iets hoger zijn in een zoutwaterzwembad. Waarom? Omdat je zoutwatergenerator van nature een hoge pH produceert. Maar hoge pH-niveaus (boven 7,6) kunnen problemen veroorzaken.

Ook je pH-waardes test en balanceer je elke week. Gebruik een pH-verlager als het nodig is. En let op, draai je zoutsysteem niet langer dan 10 uur per dag.

3. Test Handmatig het Zoutgehalte Elke Maand

De meeste zoutwatergeneratoren laten je het zoutgehalte zien. Maar handmatig testen is een goed idee.

Intex zoutwater systeem bediening

Controleer je zoutgehalte eens per maand. Doe dit ook na zware regenval of als je veel water hebt moeten afvoeren. Gebruik teststrips of een digitale zoutgehaltemeter.

kortom, regelmatig testen van chloor, pH en zoutgehalte is belangrijk voor zoutwater zwembad onderhoud.

4. Test en Breng Elke Maand de Alkaliteit, Stabilisator en Calcium in Evenwicht

Naast maandelijkse zoutgehalte metingen, moet je elke maand je alkaliteit, stabilisator (of cyanuurzuur) en calcium niveaus testen.

Alkaliteit: Totale alkaliteit fungeert als een buffer om je pH-niveau te beschermen tegen schommelingen. Maar omdat het gebruik van je zoutwatergenerator natuurlijk je pH-niveau verhoogt, heeft je totale alkaliteit minder invloed op je pH. Ideaal gezien zou je alkaliteit tussen de 100 en 150 PPM moeten zijn. Maar het is prima als je alkaliteit iets lager is dan 100 PPM, omdat je pH hoog is.

Cyanuurzuur: Ook bekend als CYA of stabilisator, moet je cyanuurzuurgehalte meestal tussen de 30 en 50 PPM zijn. Sommige zoutwaterzwembadbezitters vinden het echter nuttig om hogere CYA-niveaus van ongeveer 80 ppm te handhaven, vooral voor degenen die het moeilijk vinden om een adequaat chloorgehalte te behouden.

Calciumhardheid: Je calciumhardheidsniveau moet tussen de 200 en 400 ppm zijn. Als je hoge calcium hardheid niveaus hebt, kan het mineraal verkalken en je zoutcel beschadigen of kalkaanslag veroorzaken. Als je calciumhardheid te hoog is, moet je wat van het zwembadwater aftappen of verdunnen met vers water.

6. Schokbehandeling van je Zwembad Elke Week

Een chloor chock behandeling toepassen houdt in dat je een sterk geconcentreerde dosis chloor aan je water toevoegt. Dit helpt bij het doden van algen en bacteriën en vernieuwt je actieve, vrije chloor.

Als je zoutwatergenerator is uitgerust met een “boost” instelling, kun je extra chloor toevoegen vanuit je zoutwatersysteem. Dit is een geweldige instelling om wekelijks te gebruiken om bacteriën te doden. Je kunt er ook voor kiezen geen een chloorshock toe te passen en je chloor actief te houden en te laten werken in het water.

Maar als je te maken hebt met problemen zoals algen, wil je een krachtigere dosis chloor toevoegen met behulp van korrelige dichloorshock of vloeibaar chloor.

Bij het gebruik van een gestabiliseerde shock zoals dichloor, moet je daarna goed de CYA-niveaus in de gaten houden. En vermijd het gebruik van cal-hypo shock, omdat dit kalkopbouw in je zoutcel kan veroorzaken.

We raden aan om de boost modus op je generator te gebruiken of je zoutwater zwembad onderhoud wekelijks te shockeren, of na intensief gebruik of na een hevige regen of onweer. Zorg ervoor dat je de volgende dag je water opnieuw test en eventuele chemicaliën opnieuw in balans brengt zoals nodig is.

7. Schep, Borstel en Stofzuig Elke Week

Net als bij elk zwembad wil je ervoor zorgen dat je water vrij is van vuil en dat je zwembad oppervlakken schoon zijn. Dus maak eens per week gebruik van een skimmernet, zwembadborstel en zwembadstofzuiger om je water schoon te maken. Een zwembadstofzuiger is hierbij een handig hulpmiddel.

Veelgestelde Vragen over Zoutwater zwembad onderhoud

Heb je meer hulp nodig bij het onderhoud van je zoutwaterzwembad? Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden.

Hoe verschilt een Zoutwaterzwembad van een Traditioneel Chloor zwembad?

Zowel een zoutwaterzwembad als een chloor zwembad gebruiken chloor om het water te desinfecteren. Bij reguliere chloor zwembaden moet chloor rechtstreeks aan het water worden toegevoegd. Aan de andere kant gebruiken zoutwater zwembadsystemen zout dat aan het water wordt toegevoegd om het in chloor om te zetten. Het zoute water passeert een systeem dat bekend staat als een zoutchloridegenerator.

Zoutwater zwembaden hebben ook andere voordelen: Het water voelt zachter aan en zorgt voor minder irritatie bij zwemmers.

Zoutwater zwembad onderhoud hoe sluit je een zoutwater systeem aan op je zwembad.

Wat gebeurt er als je te veel zout aan een zoutwaterzwembad toevoegt?

Als je zoutgehalte niveaus 5.000 ppm of hoger bereiken, loop je het risico je zwembadapparatuur te corroderen en kan je zoutwatergenerator mogelijk niet goed werken. Om het zoutgehalte weer terug te brengen naar een acceptabel niveau, moet je je zwembadwater verdunnen door het gedeeltelijk af te tappen en vers water toe te voegen.

Is het gemakkelijker om een zoutwater zwembad te onderhouden?

Over het algemeen is een zoutwaterzwembad gemakkelijker te onderhouden dan een chloor zwembad. Met een zoutwatergenerator hoef je geen chloor te kopen, op te slaan en aan je water toe te voegen. Nadat je de juiste hoeveelheid zwembadzout aan je zwembad hebt toegevoegd, doet de generator het werk voor je. Je hoeft alleen jaarlijks het zwembadzout aan te vullen, tenzij je een aanzienlijke hoeveelheid water uit het zwembad moet laten weglopen. Je moet echter wel aandacht besteden aan de conditie van je zoutwatergenerator en zoutcel.

Hoe vaak moet een zoutwater zwembad worden onderhouden?

Je moet de zoutcel elke drie maanden inspecteren en indien nodig schoonmaken.

Zijn zoutwaterzwembaden arbeidsintensief?

Nee, zoutwater zwembaden onderhoud wordt als eenvoudig beschouwd. Zeker In vergelijking met een traditioneel chloor zwembad. Maar je moet nog steeds zwembadchemicaliën testen en in balans brengen. Ondanks dat de zoutwaterchlorinator zorgt voor consistente chloorwaarden, moet je nog steeds de pH, CYA en andere chemicaliën in balans houden.

Welke chemicaliën heb je nodig voor een zoutwaterzwembad?

Om de waterchemie van je zwembad op peil te houden, heb je zwembadzout nodig. Je hebt ook een chloorstabilisator, pH-verlager en een verhoger voor calciumhardheid nodig. Daarnaast heb je dichloorshock of vloeibare shock nodig voor het handmatig shockeren van je zwembad.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer
Zwembad chloor noodzakelijk of niet

Zwembad chloor noodzakelijk of niet

Zwembad chloor is een veel besproken onderwerp en op de socials wordt het probleem groen water vaak benoemd. Chloor bied hier een oplossing. Maar wat is het en hoe gebruik je het?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *