Laag chloorgehalte in je zwembad

Zwembadinformatie blog Laag chloorgehalte in je zwembad

laag chloorgehalte in je zwembad

5 juli 2023

Laag chloorgehalte in je zwembad? Wat zijn de gevolgen, maar belangrijker hoe los je het op. In dit artikel lees je er alles over.
zwembad informatie watergolf

Het chloorgehalte in je zwembad speelt een cruciale rol. Het chloorgehalte op peil houden is een must om een hygiënische en veiligheid van je zwembadwater te waarborgen. In dit artikel zullen we de gevolgen van een te laag chloorgehalte in je zwembad behandelen, maar ook hoe je dit snel op lost om weer veilig verkoeling te kunnen zoeken op warme dagen. Want het is belangrijk dat zwembadwater in balans is.

Oorzaak laag chloorgehalte in je zwembad

Een laag chloorgehalte in je zwembad kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te identificeren om het probleem effectief aan te pakken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een laag chloorgehalte:

Zwembad chloor

Onvoldoende toevoeging van chloor

Het niet regelmatig toevoegen van chloor aan het zwembadwater kan leiden tot een tekort aan chloor. Chloor wordt geleidelijk afgebroken door de zonlicht (UV starling) en de interactie met organische stoffen, zoals zweet, urine en cosmetica van zwemmers. Als je niet regelmatig chloor toevoegt, kan het chloorgehalte geleidelijk afnemen.

Waarom moet ik veel chloor toevoegen

Wordt je zwembad intensief gebruikt dan is het goed mogelijk dat je meer chloor moet toevoegen om het chloorgehalte in je zwembad op peil te houden.

Onjuiste pH-balans

De pH-waarde van het water heeft invloed op de effectiviteit van chloor. Als de pH-waarde te hoog is, wordt het chloor minder effectief en kan het sneller worden afgebroken. Dit kan resulteren in een lager chloorgehalte in het zwembad ondanks dat je regelmatig chloor toevoegt. Het is dus van belang een juiste pH-waarde in je zwembad te hebben. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Kortom een goede pH-waarde is essentieel om het chloor optimaal te laten werken.

Slechte filtratie

Zwembadfilter

Een inefficiënte filtratie kan bijdragen aan een lager chloorgehalte. Als de filters niet goed werken of verstopt zijn, kan het chloor niet effectief circuleren en zal je de desinfecterende eigenschappen niet volledig benutten. Dit kan resulteren in een lager chloorgehalte in het zwembad.

Waterverversing

Het bijvullen van het zwembad met nieuw water kan ook een factor zijn voor een laag chloorgehalte. Vers water heeft doorgaans een lager chloorgehalte en kan het bestaande chloor verdunnen, waardoor het totale chloorgehalte in je zwembad lager wordt.

Het identificeren van de oorzaak van een laag chloorgehalte is cruciaal om het probleem effectief aan te pakken. Regelmatig testen van het water, de juiste pH-waarde, het correct doseren van chloor en het zorgen voor een goede filtratie kunnen helpen om het chloorgehalte op peil te houden en een veilige en hygiënische zwemomgeving te waarborgen.

Gevolgen van een te laag chloorgehalte in je zwembad

Een te laag chloorgehalte in je zwembad creëert een vruchtbare omgeving voor bacteriën. Je desinfectie graad is niet op orde en bacteriën gedijen hier goed op, met name als je ook een verwarmd zwembad hebt of de buiten temperatuur lekker tropisch is. Bacteriën zoals E.coli, salmonella en legionella kunnen zich snel vermenigvuldigen en vormen een groot risico voor jouw en de gezondheid van familie en vrienden. Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken, met symptomen zoals maagklachten, diarree en huidirritaties.

Verslechterde waterkwaliteit

Verlaag je onderhoudskosten door een goed chloorgehalte in je zwembad

Een laag chloorgehalte leidt tot een verslechtering van de waterkwaliteit. Het water kan troebel worden en er kunnen algen groeien, waardoor het zwembad er onaantrekkelijk uitziet. Zwemmen in troebel water is niet alleen onplezierig, maar het kan ook huidirritaties en ooginfecties veroorzaken.

Estelle DCS filter cleaning systeem

129,00  Op voorraad
Toppy.nl
Geupdate op 14 april 2024 3:42 pm

Het reinigen van de spa filters; door het gespetter en het gedoe niet bepaalt een makkelijk en leuk klusje. Helaas hoort het reinigen van de filter er nou eenmaal bij om te kunnen blijven genieten van schoon water. Gelukkig is er nu de Estelle DCS filtercleaner. De Estelle is een revolutionair...

Toename van onderhoudskosten

Een te laag chloorgehalte in je zwembad kan leiden tot een toename van de onderhoudskosten. Door de groei van bacteriën en algen kan het filter en pomp, leidingwerk verstoppen. Hierdoor zullen deze zwembadonderdelen vele malen minder efficiënt werken. Hierdoor moet je vaker je filter, pomp en leidingwerk reinigen of vervangen. Dit brengt veel extra kosten met zich mee en verkort tevens de levensduur van je zwembad en apparatuur.

Oplossingen voor een laag chloorgehalte in je zwembad

Het is van groot belang om een laag chloorgehalte in je zwembad snel aan te pakken om de veiligheid en waterkwaliteit te waarborgen. Hier geven wij enkele mogelijke oplossingen om een te laag chloorgehalte in je zwembad snel op te lossen.

Test het water regelmatig

Het is essentieel om het chloorgehalte van je zwembad regelmatig te controleren. Gebruik hiervoor een betrouwbare testkit die het chloorgehalte nauwkeurig kan meten. Op basis van de resultaten kun je bepalen of er aanpassingen en in welke hoeveelheid deze nodig zijn.

zwembadteststrips

Chloorshockbehandeling

Als het chloorgehalte te laag is, kun je een chloorshockbehandeling uitvoeren. Dit houdt in dat je een hoge concentratie chloor aan het water toevoegt om de bacteriën effectief te doden. Volg de instructies op de chloorverpakking en zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.

Onderhoud de pH-waarde van je zwembad

De pH-waarde van het water heeft invloed op de effectiviteit van het chloor. Een te hoge of te lage pH-waarde kan het chloor minder effectief maken. Zorg ervoor dat de pH-waarde van je zwembadwater binnen het aanbevolen waarde ligt (meestal tussen 7,2 en 7,6). Je kunt pH-verlagende of pH-verhogende chemicaliën gebruiken om de juiste balans te behouden.

Verbeter de filtratie

Een goede filtratie is essentieel om onzuiverheden en micro-organismen uit het water te verwijderen. Reinig de filters regelmatig en vervang ze indien nodig. Zorg er ook voor dat de watercirculatie voldoende is, zodat het chloor gelijkmatig wordt verdeeld door je zwembadwater.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Neem preventieve maatregelen om het chloorgehalte op peil te houden. Beperk bijvoorbeeld het aantal zwemmers in het zwembad, gebruik zwembadafdekkingen om vervuiling te verminderen, ook douchen voor het zwemmen kan het chloorverbruik in je zwembad verminderen.

Tot slot

Een laag chloorgehalte in je zwembad kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de veiligheid en waterkwaliteit. Het is van cruciaal belang om regelmatig het chloorgehalte te controleren en indien nodig passende maatregelen te nemen. Door de juiste waterbehandelingstechnieken toe te passen, zoals chloorshockbehandeling, pH-beheer en verbeterde filtratie, kun je de optimale waterkwaliteit bereiken. Het hebben van een goed chloorgehalte in je zwembad draagt bij aan een veilige, gezonde en plezierige zwemervaring voor iedereen.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

Zwembad leeg laten lopen zonder pomp

Zwembad leeg laten lopen zonder pomp

Moet jij je opzet zwembad leeg laten lopen? Misschien omdat het water erg vervuild is. Of omdat je het zwembad moet schoonmaken en opbergen voor de winter. In dit artikel lees je exact hoe jij je zwembad eenvoudig leeg laat lopen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *