Zwembad chloor noodzakelijk of niet

Zwembadinformatie blog Zwembad chloor noodzakelijk of niet

Zwembad chloor voor helder en fris zwembadwater

21 juli 2023

Geupdate op:

Zwembad chloor is een veel besproken onderwerp en op de socials wordt het probleem groen water vaak benoemd. Chloor bied hier een oplossing. Maar wat is het en hoe gebruik je het?
zwembad informatie watergolf

Zwembad chloor blijft een hot topic, en onder veel zwembadeigenaren een lastig onderwerp.
Is chloor in je zwembad noodzakelijk? Ja, als je geen zoutwater zwembad hebt dan is het echt noodzakelijk om chloor te gebruiken. Chloor houd je zwembadwater lekker fris en helder en vrij van bacteriën. In dit artikel geven wij antwoord op de meest gesteld vragen over zwembad chloor.

Wat is zwembad chloor

Zwembad chloor gebruik je om je zwembadwater te desinfecteren. Zwembadwater is een ideale kweekvijver voor bacteriën, zeker als je een verwarmd zwembad hebt. Door chloor aan je zwembad toe te voegen voorkom je ook algen groei. Algen maken je zwembadwater troebel en geven het water een groene kleur.

Interline Zwembad Interline Mini Quick chloortabletten - 2,7 gr / 180 stuks

Het beste is om voor het zwemmen te douchen, dit vermindert de kans op oxidatie van organische stoffen zoals zweet, huidcellen en cosmetica. Chloor reageert met organische stoffen waardoor onaangename geuren en troebel zwembadwater kan worden voorkomen. Toch is het advies eerst even te douchen voor het zwemmen.

Elke zwembad eigenaar maakt het zeker een keer mee! De randen en bodem van je zwembad is glibberig geworden. Dit noemen we een biofilm. Een biofilm is een laagje van bacteriën en allerlei micro-organismen die zich op de oppervlakken van je zwembad hechten. Chloor helpt een biofilm te voorkomen.

Kortom, het is belangrijk om te onthouden dat zwembad chloor helpt bij het schoon en veilig houden van zwembadwater. Chloor is een onderdeel van het totale zwembadonderhoud, ook je pH-waarde en totale alkaliteit spelen een grote rol.

Zwembad chloor samenstelling

Zwembad chloor kan je verdelen in 2 soorten vloeibaar en vaste vorm. Het vaste chloor wordt in tablet vorm verkocht, meestal in potten of emmers van 1 kilo of 5 kilogram. Vloeibaar chloor wordt vaak in flessen van 1 liter verkocht.

Vloeibaar zwembad chloor

Natriumhypochloriet (NaClO): Is een vloeibare vorm van zwembad chloor. Vloeibaar chloor herken je aan een, geelgroene vloeistof die direct aan het zwembadwater kan worden toegevoegd. Natriumhypochloriet is een krachtig desinfectiemiddel dat effectief bacteriën, virussen en algen doodt.

Vast zwembad chloor

Trichloorisocyanuurzuur (C3Cl3N3O3): Is een vaste vorm van chloor en wordt in de vorm van chloortabletten of chloorgranulaat verkocht. Trichloorisocyanuurzuur is een gestabiliseerd chloor product, wat betekent dat het langzaam oplost in het water en een langdurige werking heeft. Het wordt veel gebruikt in zwembaden met een automatisch doseersysteem of chloordrijver.

Chloor chemische naam

Zowel natriumhypochloriet als trichloorisocyanuurzuur bevatten actief chloor dat het zwembadwater desinfecteert. Wanneer ze in water worden opgelost, reageren ze met water om hypochlorous acid (HClO) en hypochlorite ions (OCl-) te vormen. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor het desinfecterende effect van zwembadchloor door bacteriën en andere micro-organismen te doden.

Chloor is een chemische stof, het is sterk om dit uit de buurt van kinderen te houden. Volg daarom altijd de instructies van de fabrikant op bij het gebruik en toevoegen van chloor aan je zwembad. Zorg dat je de juiste dosering gebruikt voor jouw zwembad. Een te hoog chloorgehalte in je zwembad zorgt voor oog en huidirritatie.
Tip! Meten is weten, zorg dat je het zwembadwater test voor je het aanpast. Belangrijk is dat alle waarden in je zwembad in balans zijn, anders kan het toevoegen van een chloorproduct een averechts effect hebben.

Wat gebeurt er als er te veel chloor in het zwembad zit

Ironisch genoeg kan een teveel aan chloor ervoor zorgen dat het chloor zijn effectiviteit verliest. Dit komt doordat overmatig chloor bindt met andere stoffen in het water, waardoor het minder actief wordt als desinfectiemiddel.

Te veel chloor in je zwembad kan ervoor zorgen dat je water er troebel uitziet en een onaangename geur heeft. Het is dan zeker niet aan te raden om een duik te nemen, oog- en huidirritatie en zelfs ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn.

Te veel chloor kan dat je zwembad beschadigen

Ja, heb je langdurig een te hoog chloorgehalte dan zal dit je liner of tegels aantasten.
Uiteindelijk kan dit leiden tot verkleuring, broosheid en vroegtijdige slijtage van zwembad onderdelen.

Hoe verlaag ik mijn chloorgehalte in het zwembad?

Er is geen chemische oplossing die je kunt toevoegen om het chloorgehalte te verlagen in je zwembad. De oplossing voor een te hoog chloorgehalte is simpel en erg eenvoudig. Zorg dat je zwembadwater direct zonlicht krijgt. Zonlicht (UV) straling breekt chloor in rap tempo af.

zonlicht UV breekt chloor snel af

Hoeveel chloor moet ik in mijn zwembad doen?

De hoeveelheid chloor die je in je zwembad moet doen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, het chloorgehalte van het water, het gebruik van het zwembad en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om het chloorgehalte in het zwembadwater regelmatig te meten en aan te passen om het zwembadwater in balans te houden of te krijgen.

Hoeveelheid zwembad chloor berekenen

Hoe bereken je de hoeveelheid zwembad chloor

De hoeveelheid chloor is eenvoudig te berekenen: Per 100 liter is het gewenste chloorgehalte 0,013 gram. Door het aantal liter water in je zwembad te delen door 100 weet je exact hoeveel chloor je moet toevoegen.
Bijvoorbeeld: inhoud zwembad 10.000 liter (10m3)/ 100 x 0,013 = 1,3
Gebruik je tabletten van 20 gram, dan voeg je 3 tot 4 chloortabletten toe aan je zwembadwater.

Hoeveel chloor in zwembad 1000 liter?

Bij zwembaden met een kleiner volume is het aan te raden kleinere chloortabletten te gebruiken. Tabletten van 2,7 gram zijn zeer geschikt voor kleinere zwembaden. Je kunt het chloorgehalte eenvoudiger in balans houden. Grotere tabletten zorgen snel voor een overdosering aan chloor. Om te berekenen hoeveel chloortabletten je moet toevoegen gebruik je de volgende berekening. (1000 / 100 x 0,013 = 0,13) staat gelijk aan 3 chloortabletten van 2,7 gram.

Het chloorgehalte in zwembadwater wordt meestal uitgedrukt in ppm (parts per million) of mg/L (milligram per liter). De aanbevolen chloorconcentratie voor een zwembad ligt meestal tussen 1 en 3 ppm.

Hoeveel chloor in zwembad eerste keer

Het toverwoord! Meten is weten, dus je zwembadwater testen. In de meeste gevallen zal je bij een zwembad met een inhoud van 1m3 (1000 liter) 3 chloor tabletten van 2,7 gram moeten toevoegen.

Hoeveel chloor tabletten per dag in zwembad

Een erg veelgestelde vraag is hoeveel chloor tabletten je per dag moet toevoegen aan het zwembad. Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven en is sterk afhankelijk van verschillende factoren.

  • Staat je zwembad in de volle zon zonder afdekzeil
  • Hoe intensief wordt je zwembad gebruikt
  • Douche je voor het zwemmen

Dit zijn zo drie factoren die erg veel invloed hebben op hoeveel chloor tabletten je per dag aan je zwembad zal moeten toevoegen. Wordt het zwembad intensief gebruikt dan is aan te raden om ook elke dag je zwembadwater te testen en zo nodig je chloor, pH en alkaline waarden aan te passen.

Hoe chloortabletten gebruiken

Chloortabletten mag je nooit rechtstreeks aan je zwembadwater toevoegen. Dit zal je liner onherstelbaar beschadigen. Gebruik altijd een chloordrijver of een speciaal doseersysteem.
Vloeibaar chloor mag je wel rechtstreeks aan je zwembadwater toevoegen. Tip bij het toevoegen van vloeibaar chloor is om dit dicht bij het zwembadfilter aan je water toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat het chloor snel gelijkmatig verdeeld wordt.

Hoe moet je chloortabletten gebruiken

Hoe lang moet een chloordrijver in zwembad

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de watertemperatuur, het gebruik van het zwembad en het chloorgehalte dat je wilt aanhouden. Over het algemeen zijn er een paar richtlijnen die je kunt volgen:

  • Controleer regelmatig je zwembadwater door middel van teststrips of digitale metingen.
  • Chloortabletten plaats je in een chloordrijver.
  • Volg altijd de instructie van de fabrikant op wat dosering betreft.

Als je chloor toevoegt, zorg voor een constante circulatie van je zwembadwater. De pomp moet dus aan staan tijdens het doseren, of als je chloordrijver in het zwembad ligt.

Hoeveel uur niet zwemmen na Chloorshock?

Hoelang moet je wachten met zwemmen na een chloorshock

Direct zwemmen na het toepassen van een chloorshock is niet heel verstandig. Een chloorshock zorgt ervoor dat je chloorgehalte in korte tijd enorm omhoog wordt gebracht tot wel 10 ppm. Dit om de bacteriën effectief en snel te kunnen doden. Het advies is om zeker 12 uur niet te zwemmen na het toepassen van een chloorshock. Het beste is om voor het zwemmen het water te testen op chloorniveau. Je voorkomt oog- en huidirritatie en ademhalingsproblemen.

Samenvatting

Chloor mag zeker niet ontbreken in je dagelijks zwembadonderhoud. Het zorgt voor een goede desinfectie en veilig zwembadwater. Chloor is in 2 soorten verkrijgbaar vloeibare en vast in tablet vorm. Let op met zwemmen als je chloorgehalte te hoog is, dit kun je ruiken maar meten is weten. Test regelmatig je chloor, pH en alkaliniteit waarden. Zorg dat je chemische aanpassingen in de juiste volgorde doet. In het artikel laag chloorgehalte in je zwembad lees je meer over de juiste volgorde bij het aanpassen van je chloor niveau.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *