Wat is alkaliniteit zwembad

Zwembadinformatie blog Wat is alkaliniteit zwembad

Zwembad tester

23 juni 2023

Geupdate op:

Wat is alkaliniteit, hoe belangrijk is deze waarde voor je zwembad? Aanpassen is eenvoudig maar meten is weten.
zwembad informatie watergolf

Wat is alkaliniteit zwembad?

De alkaliniteit van je zwembad geeft de totale hardheid aan (TA – TAC).
dit is de capaciteit die het zwembadwater heeft om zuren en of base te neutraliseren.
Een goed alkaliniteit niveau zorgt dat schommeling in je pH waarden worden opgevangen.
Deze schommelingen ontstaan door weersinvloeden en of door het toevoegen van te veel chemicaliën.

Een constante alkaliniteit waarde is erg belangrijk voor de werking van het vrij chloor en zorgt voor een goede desinfecterende werking. De TA- of TAC, pH en chloorwaarde zijn nauw met elkaar verbonden. Regelmatig testen van je zwembadwater is sterk aan te raden.van je zwembad geeft de totale hardheid aan (TA – TAC). dit is de capaciteit die het zwembadwater heeft om zuren en of base te neutraliseren.

Hoe vaak moet je zwembadwater testen?

Hier is geen geschreven regel voor! Maar regelmatig testen geeft je veel inzicht in de waterkwaliteit en waarmee je deze eventueel moet aanpassen. Hoe vaak je test is afhankelijk van verschillende factoren.

  • Weersomstandigheden, regen en onweer hebben veel invloed op je waterbalans.
  • Hoe intensief wordt je zwembad gebruikt
  • Staat je zwembad in de volle zon (UV licht)
  • Hoe goed houd jij zwembad schoon vrij van bladeren en andere vervuiling

Wordt er bij jou intensief gebruik gemaakt van het zwembad dan is het aan te raden om elke dag te testen. Het water vervuild door huidschilfers, zonnebrandcrème, haar etcetera.

Bij minder intensief gebruik kan je b.v. om de dag of 3 dagen testen, als je af en toe een duik neemt om af te koelen dan is 1 keer per week testen voldoende. Dit is natuurlijk geen geschreven regel. Meestal is aan het water wel zien dat het in onbalans is. Het wordt melkachtig of groen van kleur.

Meer informatie over testen en handig een gratis printbaar handvat hoe je te werk gaat vindt je hier.

Waarom is de alkaliniteit waarde zo belangrijk?

Ja de alkaliteit is de ruggengraat van je zwembadwater, heb je dit niet op orde dan zal je pH waarde sterk gaan schommelen. Je pH waarde zorgt er weer voor dat je chloor goed zijn werk kan doen, desinfecteren van je zwembadwater. Je ziet dat het een niet zonder het ander kan. Alle waarden van je zwembadwater moeten goed zijn!

Hierbij is de alkaliteit de ruggengraat van je zwembadwater en heeft dus enorm veel invloed op alle andere waardes in je zwembadwater. Alkaliteit wordt uitgedrukt in “ppm” de waarde van alkaliteit moet tussen de 100 en 150 ppm liggen. Let dus op bij het kopen van teststrips of digitale tester dat de alkaliteit (TA) te meten is.

Alkaliniteit poeder, pH en chloor producten

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

chloor of zoutwater zwembad

chloor of zoutwater zwembad

Wat is het verschil tussen een chloor- en zoutwater zwembad. Welk systeem past het beste bij jouw. Lees hier welke voor en nadelen de beide systemen hebben.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *