Hout kachel als zwembad verwarming

Zwembadinformatie blog Hout kachel als zwembad verwarming

Houtkachel zwembadverwarming

9 december 2022

Geupdate op:

De energieprijzen knallen door het dak en dat gaan zwembad eigenaren die hun zwembad verwarmen merken. Maar hoeveel betaal je per jaar voor je zwembad verwarming?
zwembad informatie watergolf

Hout kachel als zwembad verwarming kosten

houtkachel om je zwembad mee te verwarmen

Hoeveel je per jaar betaald om je zwembad te verwarmen hangt af van een aantal factoren. Op welke manier verwarm jij je zwembad. Dit kan met een warmtepomp, zonnecollector, hout kachel of bijvoorbeeld volledig elektrisch. Daarnaast heeft het weer een zeer grote invloed op de kosten van het verwarmen van je zwembad, maar ook de gewenste temperatuur van het zwembadwater. Kortom er zijn veel verschillende mogelijkheden om je zwembad te verwarmen. In dit artikel lees je hoe jij met een hout kachel je zwembad kunt verwarmen.

Zwembad verwarmen met hout

Met een houtkachel kan jij je zwembad verwarmen. Is dit een goedkope manier om je zwembad verwarmen? Om je zwembad te verwarmen met hout heb je een onder andere nodig.

– Een kachel met speciaal leidingwerk
– Hout om te verbranden
– Zwembadpomp
– Goed afdekzeil voor je zwembad

Je zwembad hout gestookt verwarmen heeft voor en nadelen die je goed moet afwegen wanneer jij je zwembad hout gestookt gaat verwarmen.

Voordelen zwembad verwarmen met hout

  • Verwarmt je zwembadwater redelijk snel tot hoge temperaturen
  • Goedkoop
  • Geeft extra sfeer

Nadelen zwembad verwarmen met hout

  • Aanschaf hout kachel nodig
  • Stookhout prijzen schommelen
  • Temperatuur slecht te regelen
  • Pomp nodig
  • Rookgassen die vrijkomen

Kosten zwembad verwarmen met hout

Je zwembad verwarmen met hout kan je energiekosten flink naar beneden brengen.
Om dit te realiseren zal je ook eerst moeten investeren in een houtkachel, koppelmateriaal en hout. De kosten hangen uiteraard helemaal af van je wensen. Voor de klussers die een DIY doen kunnen de kosten lager zijn.

Door de huidige energieprijzen is ook stookhout tevens duur geworden en wordt het rendement ten opzichte van stroom kleiner. Het is erg lastig om een kant en klare berekening van de kosten te geven. Er zijn enorm veel factoren die invloed hebben op de kosten als je met een hout kachel je zwembad verwarmt.

Wat kost een kuub hout

1 kuub hout kost tussen de 90 en 200 euro. Let op hoe de verkoper het hout verkoopt los gestort of gestapeld. 1 kuub los gestort bevat minder hout blokken dan 1 kuub gestapeld.

Los gestort stookhout voor hout kachel als zwembad verwarming
Los gestort stookhout
gestapeld stookhout voor hout kachel als zwembad verwarming
Gestapeld stookhout

Hoe lang kan je hout kachel als zwembad verwarming stoken met 1 kuub hout

Dat is sterk afhankelijk het soort hout, maar er van uitgaande dat je een goede kwaliteit koopt zal een blok hout tussen 1 en 2 uur branden.

Wat kost een houtkachel

Een hout kachel als zwembad verwarming aanschaffen? Dan moet je goed letten op het volume zwembadwater wat je hout kachel aan kan en zorg dat je een bijpassende pomp en hitte bestendige leidingen hierbij aanschaft. Een houtkachel om je zwembad mee te verwarmen koop je al tussen 150 en 1000 euro prijs is sterk afhankelijk van capaciteit en kwaliteit. Daarnaast heb je natuurlijk de kosten voor het hout wat je verstookt.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

Hoe lang zwembadpomp aan?

Hoe lang zwembadpomp aan?

Hoe lang zwembadpomp aan? Laat jij je pomp 24/7 draaien? Stop met die waanzin, check hier hoelang je zwembadpomp aan moet.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *