Hoe lang zwembadpomp aan?

Zwembadinformatie blog Hoe lang zwembadpomp aan?

Intex zoutwater systeem bediening

1 september 2023

Geupdate op:

Hoe lang zwembadpomp aan? Laat jij je pomp 24/7 draaien? Stop met die waanzin, check hier hoelang je zwembadpomp aan moet.
zwembad informatie watergolf

Hoe lang zwembadpomp aan? Lijkt een eenvoudige vraag en het makkelijkste antwoord is op de vraag is ALTIJD! Maar voordat jij je zwembadpomp aanzet wegloopt en hem vergeet, wil je zeker rekening houden met factoren zoals;

  • Circulatie
  • Chemische balans van je zwembadwater
  • En niet onbelangrijk de kosten van een zwembadpomp

Wil je langer plezier van je pomp en de kosten in de hand houden dan is dit artikel een aanrader om te lezen.

Wat doet een zwembadpomp?

Een zwembadpomp zorgt voor circulatie. Dat betekend dat je zwembadwater in beweging is als je pomp aan staat. Stilstaand water wordt al snel een broedplaats voor allerlei bacterien. Dat wil je absolut niet in je zwembad. Een pomp zorgt ervoor dat je water circuleert en zuigt het door je filtersysteem.

Welke pomp heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het volume van je zwembad? Weet jij het volume van je zwembad niet maak dan gebruik van mijn zwembad volume calculator.

Hoe vaak circuleert mijn zwembadwater berekening

De circulatiesnelheid van een zwembadpomp wordt meestal uitgedrukt in liters per minuut (L/min). De berekening van de circulatiesnelheid hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de capaciteit van de pomp en de efficiëntie van het filtersysteem. Met onderstaande stappen bereken je snel en eenvoudig de circulatiesnelheid van je zwembadpomp.

Stap 1: Bereken het totale watervolume van het zwembad

– Voor een rechthoekig zwembad: Volume= Lengte×Breedte×Diepte
– Voor een rond zwembad: Volume= π×Radius2×Diepte
– Maak gebruik van de handige zwembad volume calculator

Stap 2: Bereken het volume om naar liters

– 1 kubieke meter = 1000 liter

Stap 3: Bepaal de gewenste omlooptijd

De meeste pompen hebben tussen de 6 en 8 uur nodig om de inhoud van het zwembad 1 keer door het filtersysteem te laten gaan.

Stap 4: Bereken de circulatiesnelheid van je pomp

Circulatiesnelheid (L/min)= Omlooptijd (in minuten)\Zwembadvolume (in liters)

Voorbeeld:

Stel dat u een rechthoekig zwembad heeft met de afmetingen 10m x 5m x 2m.

– Volume = 10 x 5 x 2= 100m3
– Volume in liters = 100 x 1000= 100,000 L
– Gewenste omlooptijd = 8 uur = 8 x 60= 480 min
– Circulatiesnelheid = 100,000 L \ 480 minuten = 208,33 L/min

Nu weet u dat u een pomp nodig heeft met een circulatiesnelheid van ongeveer 208,33 L/min om het water in uw zwembad binnen 8 uur volledig te laten circuleren.

Kies de Juiste Zwembadpomp

Nu je weet hoeveel liter je pomp moet kunnen verpompen is het eenvoudig de juiste pomp te kiezen. Zoek een zwembadpomp die minstens zoveel liter per minuut verpompt die je hebt berekend.

Het beste kan je kiezen voor een zwembadpomp met overcapasiteit. Uiteindelijk zullen de gebruikskosten met overcapasiteit lager zijn dan bij pomp die ondercapasiteit heeft. Een te lage capasiteit pomp moet je namelijk veel langer laten draaien om je zwembad een aantal keer per dag te laten circuleren en filteren.

Hoeveel uur per dag moet een zwembadpomp aan?

Hoelang moet je een zwembadpomp laten draaien

Dat je een zwembadpomp moet laten draaien is belangrijk, maar hoelang moet je de pomp laten draaien? In feite moet je een pomp minstens 8 uur per dag laten draaien. Maar moeten dit aaneengeschakelde uren zijn? Mag het `s nachts of moet het overdag?
Het is wel aan te raden om je pomp op de warme uren van de dag te laten draaien. Hiermee zal je de bacteriegroei verminderen.

Maak slim gebruik van energie?

Het maakt niet uit wanneer jij je pomp laat circuleren, zolang je zwembadwater maar één keer per dag door je hele systeem gaat. Heb je zonnepanelen dan wil je daar optimaal gebruik van maken uiteraard. Zet de pomp aan op de momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Heb je een dynamisch energie contract dan is het verstandig om buiten de piek uren je pomp aan te zetten. Op die momenten circuleert je zwembad bijna gratis.

Zwembadpomp automatisch inschakelen om kosten te besparen?

Dat is een goed idee, je kunt hiervoor een schakelklok gebruiken of slimme stekkers. Ook zijn er zwembadpompen met ingebouwde timer verkrijgbaar. Hierdoor kan je besparen op je energie rekening

Je zwembadpomp laten draaien voor niet-aaneengeschakelde uren

Ja, je wilt dat je zwembadpomp elke dag minstens acht uur draait om minimaal één omloopcyclus te voltooien. Maar dat betekent niet dat het acht aaneengeschakelde uren moeten zijn.

Wat is het Beste Type Zwembadpomp?

Buiten het slim omgaan met energie hangt het hoe lang je een zwembadpomp moet laten draaien af van het type pomp jij hebt.

Vermogen (Paardenkracht)

Het is logisch dat hoe krachtiger je zwembadpomp is, hoe sneller het het water zal circuleren. Maar dit hangt ook af van de grootte van je filter en het leidingwerk van het filtratiesysteem.

Zwembadpomp met een enkele, dubbele of variabele Snelheid?

Als je een zwembadpomp met één snelheid hebt, raden we je aan om te upgraden naar minstens een dubbele snelheid. Maar om echt alle voordelen van je investering te halen, raden we een pomp met variabele snelheid aan.

Zwembadpomp 24 uur aan?

Stop daarmee, het is waanzin en niet nodig je pomp 24/7 te laten draaien. Je jaagt jezelf onnodig op kosten. Zorg dat je zwembadwater minimaal één keer per dag volledig circuleert.
Je pomp extra laten circuleren doe je alleen als je water uit balans is en je deze hebt aangepast met een chloorchock of met bijvoorbeeld een vlokmiddel hebt behandeld. Lees daarvoor de instructies van het gebruikte middel hoelang je de pomp moet laten circuleren van het beste resultaat.

Beste Intex Krystal Clear zoutwatersysteem voor zoutwaterzwembaden

Veel gestelde vragen?

Hoe lang mag een zwembadpomp draaien per dag?

De duur dat een zwembadpomp per dag mag draaien, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het zwembad en de capaciteit van de pomp. Over het algemeen wordt aangeraden om de pomp minstens 8 tot 12 uur per dag te laten draaien voor optimale watercirculatie en filtering.

Hoe lang kan water in zwembad met pomp?

Met een goede pomp en regelmatig onderhoud kan het water in een zwembad meerdere maanden goed blijven. Het is belangrijk om regelmatig de waterkwaliteit te controleren en indien nodig chemicaliën toe te voegen om het water schoon en veilig te houden.

Wat kost een zwembadpomp per uur?

De kosten van het draaien van een pomp variëren afhankelijk van het type pomp en de prijs van elektriciteit. Gemiddeld kan dit variëren van €0,10 tot €0,30 per uur. Het is aan te raden om een energiezuinige pomp te kiezen om de kosten te minimaliseren.

Hoe vaak Filterpomp Intex zwembad aanzetten?

Voor Intex zwembaden wordt over het algemeen aangeraden om de filterpomp dagelijks aan te zetten. De duur kan variëren tussen 8 en 12 uur, afhankelijk van de grootte van het zwembad en de capaciteit van de Intex filterpomp.

Hoeveel uur per dag moet een zwembadpomp aan?

Een zwembadpomp moet over het algemeen tussen de 8 en 12 uur per dag aanstaan voor optimale waterkwaliteit. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals het weer, het aantal zwemmers en de grootte van het zwembad.

Zwembad product zoeker

Koop je zwembad producten bij je eigen vertrouwde webwinkel!

Koop direct bij Bol.comGa naar product zoeker
Zwembadmannetje profielfoto

Zwembadmannetje

Ik schrijf mijn blogs met veel plezier en hoop jou en anderen hiermee op weg te kunnen helpen. Daarnaast vindt ik transparantie erg belangrijk, dus ik wil je laten weten dat dit bericht affiliate links kan bevatten. Als je een aankoop doet via deze links, ontvang ik een kleine commissie. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Deze commissies helpen mij om kwaliteitscontent te kunnen blijven schrijven en anderen weer verder te helpen zoals ik jou waarschijnlijk ook heb geholpen. Veel zwemplezier gewenst, Wim Fidder (Alias Zwembadmannetje)

Lees ook…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *