Vroeg in de ochtend heb jij je opblaasbare spa aangezet om bij thuiskomst na een lange, hectische dag gewerkt te hebben heerlijk te genieten van warme bubbels. Je loopt in je badjas naar de opblaasbare jacuzzi, opent de cover en je staart naar een grote groene soepkom. Of erger: je pomp maakt een bizar raar geluid en een voor jou onbekende foutcode knippert op het display. Opblaasbare jacuzzi onderhoud vergeten?
Herkenbaar? Geen paniek! Je bent hier op de precies juiste plek. Ik help je in dit uitgebreide artikel om dit soort problemen te voorkomen. Dit is niet zomaar een artikel; dit is dé ultieme, allesomvattende gids voor het onderhoud van je opblaasbare jacuzzi. Ik ga je van A tot Z helpen om je opblaasbare spa kraakhelder, veilig en altijd gebruiksklaar te houden. Geen technisch jargon of ingewikkelde scheikundelessen, maar heldere taal, simpele stappen en praktische oplossingen voor elk probleem dat je kunt tegenkomen.
Of je nu net de doos van je eerste jacuzzi hebt opengemaakt of al een doorgewinterde bubbelaar bent die zijn kennis wil opfrissen, na het lezen van deze gids ben jij de baas over je opblaasbare jacuzzi!
Inhoud
- 1 De basis van een zorgeloze opblaasbare jacuzzi
- 2 Het simpele onderhoudsschema
- 3 Help! Mijn water is… (De Probleemoplosser)
- 4 Het Filter: Het hardwerkende hart van je jacuzzi
- 5 Help! foutcode E90 (Intex) of 6CF / 90 (Bestway)
- 6 Eerste hulp bij jacuzzi problemen (EHBO-Gids)
- 7 De pomp maakt een raar, ratelend geluid
- 8 Handige Foutcode-Tabel (Intex & Bestway)
- 9 Seizoensonderhoud & kosten besparen
- 10 FAQ – Veelgestelde Vragen
- 11 Opblaasbare spa onderhoud producten
De basis van een zorgeloze opblaasbare jacuzzi
Voordat we het over pH-waarden en chloorshocks gaan hebben, beginnen we bij het begin. Want goed onderhoud is absoluut geen vervelend en tijdrovend klusje, het is de sleutel tot maximaal en langdurig genieten.
Waarom goed en regelmatig onderhoud de sleutel tot succes is
Laten we eerlijk zijn, je hebt die jacuzzi gekocht voor de ontspanning, niet voor het werk. Het goede nieuws? Het onderhoud van een opblaasbare jacuzzi is verrassend eenvoudig en kost je amper tijd. Zie het zo: een kwartiertje aandacht per week kan je honderden euro’s aan reparaties, een hoop frustratie en een verpest weekend besparen.
Goed onderhoud zorgt voor:
- Veilig en hygiënisch water: Je voorkomt dat bacteriën en algen vrij spel krijgen.
- Een langere levensduur: Je pomp, verwarming en het vinyl van je jacuzzi gaan veel langer mee.
- Minder kosten: Je verbruikt minder chemicaliën en energie op de lange termijn.
- Altijd klaar voor een duik: Geen last-minute teleurstellingen als je spontaan wilt bubbelen.
Jouw starterspakket: Wat heb je echt nodig?
Laat je in de winkel niet gek maken door honderd verschillende potjes en flesjes. Met deze basisuitrusting kom je 95% van de tijd perfect uit de voeten.
- Teststrips: Dit is de thermometer van je water. Onmisbaar om snel de belangrijkste waarden te meten. Ga voor strips die in ieder geval pH, chloor en alkaliniteit meten. Wil je een stapje verder dan zijn de meters met tabletten een betere keuze. Wil je er nog minder werk aan hebben en heb je een bodemloos budget, kies dan voor een digitale meter. Deze meten constant de waterkwaliteit die je eenvoudig in een app op je telefoon uitleest.
- pH-verlagers (pH Min) en pH-verhogers (pH Plus): Hiermee stuur je de zuurgraad van je water bij. Meestal heb je vaker pH Min nodig.
- Chloortabletten (20 gram) of Chloorgranulaat (poeder): Dit is de bodyguard van je water. Chloor desinfecteert en houdt het water schoon. Granulaat werkt snel (voor een ‘shock’), tabletten lossen langzaam op voor constant onderhoud.
- Chloordrijver: Een klein, drijvend mandje waar je de chloortabletten in doet. Dit zorgt voor een gelijkmatige afgifte. Gooi een tablet nooit zomaar los in de jacuzzi! Dit kan de bodem permanent verbleken. De meeste opblaasbare jacuzzi’s hebben een aparte chloortablethouder in de uitgaande stroom, wel zo handig!
- Filters: Je beste vriend in de strijd tegen vuil. Zorg dat je er altijd een paar extra op voorraad hebt.
- Simpele schoonmaakaccessoires: Een schepnetje voor blaadjes, een zachte spons of doek voor de waterlijn en eventueel een speciale stofzuiger voor de bodem.
Het simpele onderhoudsschema
Klinkt dat als veel? Welnee. Stop dit simpele schema in je wekelijkse routine en het wordt een fluitje van een cent.
- Dagelijks (2 minuten):
Verwijder eventueel drijvend vuil (blaadjes, insecten) met een schepnetje. Zorg dat de cover altijd goed op de jacuzzi zit als je hem niet gebruikt. Dit houdt vuil buiten en warmte binnen. - Wekelijks (15 minuten):
Test het water met een teststrip, tabletten tester of een digitale tester vóórdat je erin gaat. Stuur de waterbalans bij met pH- en chloorproducten op basis van de testresultaten. Haal de filter eruit en spoel hem grondig schoon met een tuinslang. Knijp de lamellen zachtjes open om het vuil er goed tussenuit te krijgen. Veeg de waterlijn schoon met een zachte doek om een vettige rand te voorkomen. - Maandelijks:
Geef de filter een dieptereiniging. Laat hem een nachtje weken in een emmer met water en een speciale filterreiniger. Spoel hem daarna heel goed af. Wissel eventueel met je reservefilter. Controleer de leidingen en koppelingen op kleine lekkages. - Elke 2-3 maanden:
Tijd voor het grote onderhoud “waterverversen”. Dit is hét moment om de jacuzzi helemaal leeg te laten lopen, grondig schoon te maken en te vullen met vers, schoon water. Hoe dat precies moet, lees je verderop in dit artikel.
Waterkwaliteit is alles: Hoe krijg en houd je kristalhelder water
Dit is eigenlijk wel het belangrijkste onderwerp van de hele gids. Als je de waterkwaliteit onder de knie hebt, heb je 90% van de mogelijke problemen al voorkomen. We gaan de belangrijkste elementen behandelen in Jip-en-Janneketaal.
1. pH-waarde: De fundering van je water en opblaasbare jacuzzi onderhoud
- Wat is het?
De pH-waarde meet de zuurgraad van je water op een schaal van 0 tot 14. Een waarde van 7 is neutraal. - Waarom is het belangrijk? Zie de pH-waarde als de fundering van je huis. Als die niet goed is, heeft alles wat je daarbovenop bouwt (zoals chloor toevoegen) geen enkele zin. Een verkeerde pH-waarde kan leiden tot:
– Huid- en oogirritatie.
– Kalkaanslag op de wanden en in de pomp.
– Ineffectief chloor: Je kunt chloor blijven toevoegen, maar het doet zijn werk niet.
– Beschadiging van het vinyl en de pomp. - De ideale pH waarde ligt tussen: 7,2 en 7,6.
- Hoe te corrigeren?
– pH-waarde te hoog (> 7,6): Voeg pH Min (pH-verlagend poeder) toe. Doe dit altijd in kleine stapjes.
Los het poeder eerst op in een emmer warm water en verdeel het dan over de jacuzzi met de pomp
aan. Wacht een paar uur en meet opnieuw. - pH-waarde te laag (< 7,2): Voeg pH Plus (pH-verhogend poeder) toe, volgens dezelfde methode.
2. Chloor (Vrij Chloor): De bodyguard van je jacuzzi
- Wat is het? Chloor is het desinfectiemiddel dat bacteriën, virussen, algen en schimmels doodt.
- Waarom is het belangrijk? Warm water is een broedplaats voor bacteriën. Zonder desinfectie verander je je ontspannende spa in een onhygiënische soep. Chloor is de meest effectieve en betaalbare manier om dit te voorkomen.
- De ideale waarde: Tussen 1,5 en 3,0 ppm (parts per million).
- Hoe te corrigeren?
– Te weinig chloor: De meest voorkomende situatie.
– Voor wekelijks onderhoud: Gebruik chloortabletten (meestal 1 of 2 per week) in een chloordrijver.
Voor een opblaasbare spa is langzaam oplossend chloor ideaal. Mijn eigen jacuzzi heeft een volume
van 1,3m3 en heb deze gevuld tot 0,8m3. Ik gebruikte voordat ik overstapte naar zout water
1 chloortablet per week. Let wel op, dit verbruik is sterk afhankelijk van hoe intensief jij je
opblaasbare spa gebruikt. - Voor een snelle boost (chloorshock): Gebruik chloorgranulaat. Dit is nodig na het vullen met vers water, na intensief gebruik, of als het water troebel/groen is. Los het granulaat op in een emmer water en verdeel het over het oppervlak met de pomp aan. Laat de cover eraf voor minstens een uur om de dampen te laten ontsnappen.
- Te veel chloor (> 5,0 ppm): Geen paniek. Zet de pomp aan en haal de cover van de jacuzzi. UV-licht van de zon breekt chloor vanzelf af. Ga pas weer in de jacuzzi als de waarde onder de 3,0 ppm is gezakt.
3. Totale Alkaliniteit (TA): De Stabilisator
- Wat is het? Alkaliniteit is een maat voor de hoeveelheid stoffen in het water die de pH-waarde kunnen neutraliseren.
- Waarom is het belangrijk? Zie TA als de ‘buffer’ van je pH-waarde. Een goede TA-waarde houdt je pH-waarde stabiel en voorkomt dat deze alle kanten op schiet na een regenbui of het toevoegen van een beetje pH-poeder.
- De ideale waarde: Tussen 100 en 150 ppm.
- Hoe te corrigeren? De TA-waarde is het eerste wat je goed moet zetten na het vullen met vers water. Vaak is het leidingwater in Nederland en België al redelijk goed. Is de TA toch te laag, dan voeg je een speciaal TA-verhogend middel toe. Is hij te hoog, dan kan het verlagen van de pH-waarde vaak ook de TA iets laten dalen. Corrigeer altijd eerst de TA, en daarna pas de pH. Kortom deze 3 peilers bepalen jouw succes in jouw opblaasbare spa onderhoud.
Help! Mijn water is… (De Probleemoplosser)
Iedereen krijgt er ooit mee te maken. Hier zijn de meest voorkomende waterproblemen en een helder stappenplan.
…Troebel of Melkachtig
Dit is het meest voorkomende probleem. Het water is niet meer helder en ziet er onfris uit.
- Oorzaken:
1. De filter is verstopt of vies.
2. De pH-waarde is veel te hoog.
3. Er is te weinig chloor in het water.
4. Er zijn te veel organische deeltjes (huidcellen, oliën) in het water. - De Oplossing (Stappenplan):
1. Check de filter. Haal hem eruit. Is hij vies? Spoel hem grondig schoon of, nog beter, zet er een
schone, droge reservefilter in.
2. Test het water. Is de pH-waarde boven de 7,8? Breng deze terug naar 7,2.
3. Geef het water een chloorshock. Gebruik chloorgranulaat om alle bacteriën te doden.
4. Laat de pomp 24 uur continu draaien. De filter moet de kans krijgen om alle dode bacteriën en
zwevende deeltjes op te vangen. - Pro Tip: Als het na 24 uur nog niet helder is, gebruik dan een vlokmiddel. Dit middel bindt de kleine deeltjes samen tot grotere vlokken, zodat de filter ze wél kan opvangen. Hierdoor moet je het filter wel wat vaker checken, deze zal namelijk sneller vollopen. Een snelle manier om te checken of je filter vervuild raakt is door je hand voor uitstroom te houden. Als je merkt dat je minder,weinig of geen uitstroom hebt, is je filter aan een schoonmaakbeurt of vervanging toe.
…Groen
Alarmfase rood! Groen water betekent algen. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook glibberige wanden veroorzaken.
- Oorzaken:
1. Een ernstig tekort aan chloor.
2. De jacuzzi heeft te lang zonder cover in direct zonlicht en zonder desinfectie gestaan. - De Oplossing (Anti-Algenplan):
1. Vis en schrob. Verwijder alle zichtbare algen van de wanden met een zachte borstel of spons.
2. Breng de pH-waarde op orde. Zorg dat deze rond de 7,2 zit.
3. Geef een DUBBELE chloorshock. Je hebt een flinke dosis nodig om de algenkolonie uit te roeien. Volg
de instructies op de verpakking van je chloorgranulaat voor een shockbehandeling.
4. Laat de pomp 24-48 uur draaien. Reinig de filter elke 12 uur, want deze zal snel vol zitten met dode
algen.
5. Eventueel: Voeg een speciaal anti-algmiddel toe voor hardnekkige gevallen.
6. Stofzuig de bodem om de dode algen te verwijderen.
7. Als het water na 48 uur nog steeds groen is, is de enige oplossing: water verversen.
…Schuimig
Je zet de jets aan en je zit ineens in een grote cappuccino. Voor de kids een fantastische schuimparty, maar dit is absoluut niet wat je wilt.
- Oorzaken:
1. Restjes zeep, shampoo, bodylotion of deodorant op de huid van de gebruikers.
2. Wasmiddelresten in zwemkleding.
3. Een te lage calcium hardheid (minder vaak een probleem in Nederland/België). - De Oplossing:
1. De snelle fix: Gebruik een flesje ‘Anti-Schuim’. Een klein scheutje doet wonderen en het schuim
verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit is echter symptoombestrijding.
2. De structurele oplossing: Voorkomen is beter dan genezen. Vraag iedereen om kort te douchen
zonder zeep voordat ze de jacuzzi in gaan. Spoel zwemkleding goed uit met alleen water. Het beste
alternatief is douchen en lekker skinny dippen.
3. De laatste strohalm: Als het probleem blijft terugkomen, is de concentratie organische stoffen te
hoog. De enige echte oplossing is dan het water verversen.
Het Filter: Het hardwerkende hart van je jacuzzi
We hebben hem al een paar keer genoemd, maar dit onderdeel verdient zijn eigen hoofdstuk. Een schone filter is absoluut cruciaal voor helder water en een goed werkende pomp. Kortom een goed filter is onmisbaar in jouw opblaasbare jacuzzi onderhoud!
Waarom je filter je beste vriend is
De filter vangt al het vuil op dat je niet in je water wilt hebben: haren, huidschilfers, zand, blaadjes, oliën en dode bacteriën. Een vieze filter doet twee dingen niet goed:
1. Het water filteren, waardoor het troebel wordt.
2. Water doorlaten, waardoor de pomp moet overwerken en foutcodes kan geven.
Hoe vaak en hoe maak ik mijn filter schoon?
- Wekelijks: Haal de filter uit de houder (schroef hem los). Spoel hem met een krachtige straal van de tuinslang schoon. Werk van boven naar beneden en zorg dat je het vuil goed tussen de ‘lamellen’ (de geplooide delen) wegspoelt. Een speciale filterkam kan hierbij helpen.
- Maandelijks: Tijd voor een dieptereiniging. Koop een bus filterreiniger. Vul een emmer met water, voeg de reiniger toe en laat je filter hier een paar uur (of een hele nacht) in weken. Dit lost de dieper zittende vetten en oliën op. Spoel hem daarna extreem goed af voordat je hem terugplaatst. Pro Tip: Koop een tweede filter. Terwijl de ene staat te weken, gebruik je de andere. Zo zit je nooit zonder.
Wanneer is het tijd voor een nieuw filter in je opblaasbare spa?
Een filter gaat niet eeuwig mee. Zelfs met goed schoonmaken raakt hij op een gegeven moment verzadigd en verliezen de vezels hun structuur.
- De vuistregel: Vervang je filter elke 2 tot 3 maanden bij normaal gebruik.
- Visuele inspectie:
Vervang hem direct als je ziet dat:
1. De lamellen verkleurd of bruin blijven na het schoonmaken.
2. De lamellen beschadigd of ingedeukt zijn.
3. Het plastic aan de boven- of onderkant gebarsten is.
Help! foutcode E90 (Intex) of 6CF / 90 (Bestway)
Dit is de meest voorkomende foutcode. Raak niet in paniek! Het betekent simpelweg dat er onvoldoende water door de pomp stroomt (geen flow). In 9 van de 10 gevallen is de oplossing kinderlijk eenvoudig:
- Schakel de pomp uit.
- Reinig of vervang je filter. Dit is de nummer één oorzaak.
- Controleer of de waterinlaat en -uitlaat in de jacuzzi niet geblokkeerd zijn.
- Controleer of het waterpeil hoog genoeg is (tussen de min en max lijnen).
- Schakel de pomp weer in. Probleem opgelost!
Eerste hulp bij jacuzzi problemen (EHBO-Gids)
Naast waterproblemen kunnen er ook technische mankementen optreden. Hier is je EHBO-gids voor de meest voorkomende kwalen.
Mijn jacuzzi lekt! Wat nu?
Een klein gaatje kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn de meeste opblaasbare jacuzzi’s goed te repareren.
- Stap 1: Het lek vinden. Dit is het lastigste. Blaas de jacuzzi hard op. Meng wat afwasmiddel met water in een plantenspuit. Spray de buitenkant van de jacuzzi in. Waar je kleine belletjes ziet verschijnen, zit het lek. Een andere methode is om met je hand langs het oppervlak te voelen; vaak voel je een klein luchtstroompje.
- Stap 2: Het gebied voorbereiden. Markeer het lek met een stift. Laat de jacuzzi een beetje leeglopen zodat de spanning eraf is. Maak het gebied rond het lek perfect schoon en droog. Ontvet het met een beetje alcohol.
- Stap 3: Plakken. Gebruik de reparatiekit die bij je jacuzzi werd geleverd, of koop een speciale reparatieset voor vinyl. Breng de lijm aan op de patch, plaats deze over het gat en druk hem stevig aan. Leg er iets zwaars op (zoals een dik boek) en laat het minimaal 12-24 uur drogen voordat je de jacuzzi weer volledig opblaast.
Mijn jacuzzi verwarmt niet (meer)
Je stapt erin voor een warm bad, maar het water is lauw of koud.
- Check 1: De simpele dingen. Staat het verwarmingssymbool (vaak een vlammetje of thermometer) echt aan op het display? En staat de ingestelde temperatuur hoger dan de huidige watertemperatuur? Het klinkt dom, maar het is een veelgemaakte fout.
- Check 2: De filter. We zeiden het al: een vieze filter blokkeert de doorstroming. Zonder doorstroming, geen verwarming. Reinig of vervang de filter.
- Check 3: De reset. Veel pompen hebben een thermische beveiliging. Schakel de pomp uit, haal de stekker uit het stopcontact, wacht 5 minuten en probeer het opnieuw. Soms helpt een harde reset.
- Check 4: De buitentemperatuur. Is het buiten erg koud (onder de 10 graden)? Dan kan de pomp moeite hebben om het water op te warmen en op temperatuur te houden. Zorg voor goede isolatie onder en rondom de jacuzzi.
De pomp maakt een raar, ratelend geluid
Een gezonde pomp zoemt. Een ratelend of schurend geluid is niet goed.
- Oorzaak 1: Lucht in het systeem. Dit gebeurt vaak na het verversen van water. Probeer de pomp te ontluchten. Dit kan vaak door een ontluchtingsventiel op de pomp even los te draaien tot er water uitkomt.
- Oorzaak 2: De impeller is verstopt. De impeller is een klein schoepenradje in de pomp dat het water ronddraait. Soms kan hier een haartje of klein vuiltje in vast komen te zitten. Raadpleeg de handleiding van je jacuzzi om te zien hoe je bij de impeller kunt komen om deze schoon te maken.
Handige Foutcode-Tabel (Intex & Bestway)
Code (Intex / Bestway) | Wat het betekent | Wat jij kunt doen |
E90 / 6CF / 90 | Geen watercirculatie (flow) | Filter reinigen/vervangen. Waterpeil controleren. |
E94 / — | Watertemperatuur te laag | Water is onder de 4°C. Pomp kan bevriezen. Gevaar! |
E95 / — | Watertemperatuur te hoog | Water is boven de 50°C. Laat afkoelen. |
E96 / E97 / E98 | Pomp- of systeemfout | Interne sensorfout. Probeer een volledige reset (stroom eraf voor 10 min). Als het probleem blijft, contacteer de leverancier. |
— / E02 | Algemene flow-fout | Zelfde als E90. Check filter, waterpeil, en in-/uitlaten. |
Seizoensonderhoud & kosten besparen
Een jacuzzi is een investering. Met het juiste seizoensonderhoud en slimme trucs houd je de kosten laag en de levensduur lang.
Kan mijn opblaas jacuzzi in de winter buiten blijven?
- Het korte antwoord: Nee, het wordt sterk afgeraden.
- Het lange antwoord: De meeste fabrikanten (Intex, Bestway) garanderen de werking van de pomp niet bij buitentemperaturen onder de 4-5 graden Celsius. Het risico is dat het water in de pomp en leidingen bevriest als de stroom uitvalt of de pomp in storing schiet. Bevroren water zet uit en kan je pomp en leidingen onherstelbaar beschadigen. Wil je het toch proberen, zorg dan voor extreem goede isolatie rondom de pompunit. Maar het blijft een risico. Tegenwoordig zijn er pompen met een “bevries” beveiliging en wordt de watertemperatuur altijd rond de 10 graden gehouden. Staat je jacuzzi overdekt dan scheelt dit natuurlijk ook al een hoop. Zeker bij strenge vorst zal de pomp het wel wat zwaarder krijgen en mogelijk een gat in je begroting slaan.
Stappenplan: Je jacuzzi winterklaar maken en opbergen
De beste aanpak is om je jacuzzi voor de eerste nachtvorst op te bergen.
- Laat de jacuzzi leeglopen. Koppel de pomp los. Gebruik een tuinslang op de afvoerklep.
- Maak ALLES grondig schoon. Terwijl hij leegloopt, maak je de binnenwand schoon met een zachte doek en een milde reiniger.
- Drogen, drogen en nog eens drogen. Dit is de allerbelangrijkste stap. De jacuzzi moet 100% kurkdroog zijn voordat je hem opvouwt. Gebruik oude handdoeken en laat hem eventueel een dagje in de zon (of binnen) nadrogen. Vocht leidt tot schimmel en meeldauw tijdens de opslag.
- Blaas de laatste restjes water eruit. Sluit de pomp nog even aan op de ‘bubbelfunctie’ om het laatste water uit de leidingen van de bubbelring te blazen.
- De talkpoeder-truc. Strooi een klein beetje talkpoeder over het vinyl voordat je hem opvouwt. Dit voorkomt dat het materiaal aan elkaar gaat plakken tijdens de opslag.
- Vouw hem netjes op. Volg de vouwlijnen zoals hij in de doos zat. Forceer niets.
- Bewaar alles vorstvrij. Berg de jacuzzi, en vooral de pompunit, op in een droge, vorstvrije ruimte zoals een schuur, garage of zolder.
Slim & zuinig genieten: Hoe houd je de stroomrekening laag?
Een opblaasbare jacuzzi staat bekend als een energievreter, maar dat hoeft niet zo te zijn.
- De cover is koning. De meeste warmte (tot 70%) ontsnapt via het wateroppervlak. Zorg dat de cover er altijd op zit als je er niet in zit, en blaas de opblaasbare kern goed hard op.
- Isoleren is key. Leg een isolerend grondzeil of speciale foam-tegels onder je jacuzzi. Dit voorkomt dat de kou uit de grond in je water trekt. Met IPX isolatieplaten als ondergrond voorkom je dat er kou onder de jacuzzi optrekt. Het gebruik van grond isolatie in combinatie met een speciale isolatie cover behoud je lang je warmte en verwarmt het bad ook sneller op. Met de juiste isolatie bespaar je als snel 40% aan kosten.
- Houd de temperatuur constant. Het kost veel meer energie om 2000 liter water van 15 naar 38 graden op te warmen, dan om het constant op 36-38 graden te houden. Laat de verwarming dus gewoon aanstaan als je de jacuzzi regelmatig gebruikt.
- Kies een slimme plek. Plaats je jacuzzi op een zonnige, windvrije plek. De zon helpt gratis met opwarmen en de wind is de grootste warmtedief.
- Gebruik de bubbels met mate. De bubbelfunctie trekt koude buitenlucht aan en koelt het water snel af, waardoor de verwarming harder moet werken.
- Met deze tips kun je het stroomverbruik, dat kan oplopen tot €2-€4 per dag, aanzienlijk verminderen.
FAQ – Veelgestelde Vragen
- Hoe vaak moet ik het water in mijn opblaasbare jacuzzi verversen?
Antw: De vuistregel is elke 2 tot 3 maanden, afhankelijk van hoe intensief je hem gebruikt en hoe goed je het water onderhoudt. Als je het water niet meer helder krijgt, ondanks alle tips, is het tijd om te verversen. - Moet ik echt douchen voordat ik in de jacuzzi ga?
Antw: JA! Een snelle douche (zonder zeep) spoelt de meeste bodylotions, deodorants, haargels en andere cosmetica van je lichaam. Dit zijn de grootste vervuilers van je water en de belangrijkste oorzaak van schuim. Het scheelt je enorm veel chemicaliën en onderhoud. - Kan ik badolie, bruisballen of badzout in mijn opblaasbare jacuzzi gebruiken?
Antw: Absoluut niet! Oliën, zouten en de kleur- en geurstoffen in deze producten kunnen de filter verstoppen, de waterbalans volledig verstoren en zelfs de pomp en het vinyl beschadigen. Er zijn speciale aromatherapie-producten die wel geschikt zijn voor jacuzzi’s. - Mijn stroom is uitgevallen, wat nu?
Antw: Geen paniek. De jacuzzi start meestal niet vanzelf weer op. Zodra er weer stroom is, moet je de pomp handmatig weer aanzetten. Controleer daarna direct of de verwarming ook weer is ingeschakeld op de gewenste temperatuur.
0 reacties