Hoe plaats je een hottub in je tuin? Waar moet je rekening mee houden en kan je dit zelf doen of moet je het laten doen. Je droom is het hele jaar door ontspannend te kunnen baden in je eigen tuin. Een traditionele hottub is dan een geweldige keus.
Ja, je kan een hottub goed zelf plaatsen. Een goede planning en voorbereiding is van essentieel belang om je nieuwe hottub goed te plaatsen en te installeren. Maar dan geniet je ook van je eigen hottub en avonden vol ontspanning en gezelligheid.
Inhoud
Hottub plaatsen
Een hottub kan je op verschillende manieren plaatsen. Heb je een grote of kleine tuin, hottubs zijn in verschillende formaten te krijgen, daarom geschikt voor elke tuin. Hoe jij je hottub plaatst heeft met je eigen voorkeur te maken. Er zijn meerdere manieren om je hottub te plaatsen, in dit artikel geef ik je alle informatie.
Wat is de beste plaats voor je hottub in je tuin?
Voor het plaatsen van je hottub is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren.
- Ondergrond waar je hottub op wordt geplaatst.
- Ga je houtgestookt of elektrisch verwarmen
- Water aan- en afvoer van je hottub
Hottub kan je op drie verschillende manieren plaatsen.
De keus van een type hottub bepaalt in de meeste gevallen hoe je deze gaat plaatsen in je tuin. Een hottub kan je bovengronds of onder een overkapping plaatsen, maar ook ingraven is een mooie optie.
Hottub bovengronds plaatsen
Het bovengronds plaatsen van een hottub is de meest voorkomende manier van een hottub plaatsen. De een vindt het een voordeel, de ander een nadeel om in je hottub te stappen via een trap. Een groot voordeel van een hottub bovengronds te plaatsen is dat je geen extra kosten kwijt bent aan graafwerk of het plaatsen van een overkapping. Ben je al in het bezit van een overkapping, denk eraan dat je het rookkanaal van je houtgestookte hottub op een goede manier plaatst.
Een goede voorbereiding is het halve werk bij het plaatsen van een hottub.
Houd er rekening mee dat een gevulde hottub echt wel een paar kilo weegt. Een stevige ondergrond is enorm belangrijk om verzakken van je hottub te voorkomen.
Verschillende ondergronden die je kunt gebruiken voor je hottub met voor- en nadelen per ondergrond.
Stenen of tegels als ondergrond gebruiken voor je hottub.
Dit is een zeer stevige ondergrond, zorg dat de bestrating waar je hottub komt te staan op een goede ondergrond is gelegd. Nadeel is dat het op termijn kan gaan verzakken en je hottub scheef komt te staan. Gebruik je tegels houd er dan rekening mee dat deze vaak glad worden als deze nat zijn.
Gras als hottub ondergrond
Dit ziet er fantastisch uit, maar de kans op verzakking is erg groot. Een nadeel is ook dat als het veel regent of er veel water uit je hottub op het gras terecht komt de kans erg groot is dat het een modderpoel wordt. Tja, dan ziet het er toch minder fantastisch uit. Wil je toch gras om je hottub, plaats dan eerst je hottub en zaai het gras eromheen. De kans dat je hottub verzakt (zeker op een stevige zandgrond) wordt dan al minder.
Hout als hottub ondergrond.
Een houten terras waar je hottub op staat is een mogelijkheid. Zorg dat je terras voldoende is ondersteund zodat je terrasplanken niet gaan doorzakken. Let ook op met gladheid want hout wordt glad als het nat is. Nu kan je ook hout kopen met profiel wat de kans op gladheid al wat vermindert.
Plaats je hottub onder een overkapping.
Dit is een van de beste methode, je hottub heeft veel minder te lijden van de weersinvloeden, dit verlengt de levensduur van je hottub. Een ander groot voordeel is dat het water in je hottub minder snel afkoelt bij b.v. een flinke regenbui. Ook bij het plaatsen onder een overkapping dien je voor een goede ondergrond te zorgen. Maar denk er ook aan dat bij een houtgestookte hottub je het rookkanaal niet onder de overkapping zet, maar zorgt dat deze door de zijkant of dak de rook kan afvoeren.
Hottub ingraven, inbouwen in de grond.
Dit is een mooie methode en heeft als grote voordeel dat je eenvoudig in en uit kunt stappen. Een ander voordeel is dat je eventueel extra isolatie om de hottub kunt plaatsen om minder warmteverlies te hebben. Een nadeel kan zijn dat je een flink gat moet graven, waarschijnlijk zand moet afvoeren, en extra kosten maakt om dit te laten doen.
Houtgestookte vs elektrisch verwarmde hottub
Wil je een traditionele hottub dan is een hout gestookte die je moet hebben. Het geeft extra beleving en sfeer, hoor je het hout knetteren
op de achtergrond. Tja, wie wil dat nou niet? Een groot punt van aandacht zijn de rookgassen die vrijkomen. Woon je midden in een woonwijk, dan is een elektrisch verwarmde hottub waarschijnlijk een betere keuze voor jou en je buren.
Is er verschil in stookkosten? Ja energie is niet goedkoop op dit moment, heb je zonnepanelen dan scheelt dit enorm in de kosten bij elektrisch verwarmen. Hout is op dit moment ook niet heel goedkoop, en om een goed rendement te hebben van je houtgestookte kachel is kwalitatief goed hout wel een aanrader. Over het algemeen worden wat hardere houtsoorten aanbevolen om je hottub mee te verwarmen. Belangrijk is om droog hout te gebruiken, dit geeft minder rookontwikkeling, wat beter voor het milieu en je buren.
Hoe krijg ik mijn hottub leeg?
Het is af en toe nodig om je water te verversen van je hottub. Voor het plaatsen moet je nadenken hoe jij de afvoer van water uit je hottub gaat regelen. Niet alleen het vullen moet eenvoudig, maar ook het leeg laten lopen.
Tot slot
Een hottub in je tuin plaatsen vergt een zorgvuldige planning en voorbereiding.
Kies je voor een houtgestookte traditionele hottub dan dien je ook rekening te houden met rookgassen. Bij een elektrisch verwarmde hottub zorg je ervoor dat je een veilig stroompunt hebt. De ondergrond dient altijd stevig en stabiel te zijn om verzakking te voorkomen. Houd rekening met gladheid van bepaalde ondergronden.
Houd rekening met aan- en afvoer van water, lees de handleiding van je hottub zorgvuldig door. Schakel bij elektra aanleggen een elektricien in.
Er zijn vele specialistische bedrijven die hottubs in alle soorten en maten verkopen.
Deze hebben vaak een vakkundige installatie service die jouw hottub op een goede manier kan plaatsen. Kost misschien wat extra geld, maar het zal voor de niet handige mensen onder ons de levensduur van je hottub zeker verlengen.
0 reacties